Uncategorized

Őszi könyvajánló – Gyarmathy Éva: Pszichomeditáció

2021.09.21 10.34 Írta: Galambosiné Honfi Anita
könyvajánló
önismeret
pozitív gondolkodás

Gyarmathy Éva pszichológus, szakíró, a magyarországi Diszlexia Központ megalapítója. 1985-ben szerzett pszichológus végzettséget. Nevelés lélektani szakpszichológus, 2007-ben szerzett klinikai szakpszichológusi diplomát , majd 1996-ban PhD. címet szerzett a Debreceni Egyetemen. A Debreceni Egyetemen habilitált 2009-ben. A Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének munkatársa, 1993 és 1998 között óraadó tanár a Debreceni Egyetemen, 2000-től az ELTE PPK-n, 2001-től a Szegedi Egyetemen, 2004-től a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés Tanszékén. 2008-tól a Budapesti Műszaki Főiskolán docens, és az Óbudai Egyetem tanára. 2011-ben az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója. 2014-től a Szegedi Egyetem óraadó tanára. 1999-től napjainkig a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa. (Forrás: Wikipédia)

Ezt a könyvet egyéni tudásfonásnak szánom. Egy-egy, az életünkben fontos fogalmat, lelki jelenséget a tudomány által letisztított anyagon keresztül mutatok meg. A célom, hogy a tudomány kévéiből olyan szálakat válogassak össze, amelyek készletet alkotnak az olvasó számára a saját lelki kosárfonáshoz.

Amikor megrendeltem a könyvet, épp az óráim elejére készültem rövidebb meditációkkal. Arra gondoltam, Gyarmathy Éva tehetséggondozó munkásságát elég jól ismerem, érdekel, mit is gondol a meditációról. Ez persze félreértés volt. Az engem épp foglalkoztató témára asszociáltam a könyv címéről. Amikor megérkezett a könyv, meglepetten tapasztaltam, hogy meditációról szó sincs. Legalább is olyan értelemben semmiképp, mint én gondoltam korábban. Ugyanakkor mégis meditációra késztetett az olvasás.

Elmeditálni késztet korábbi ismereteink jogosságán, a megváltozott világunkon, az eddigi ismereteink felülvizsgálatán.

Olvashatunk az önelfogadásról, a megküzdésről, kreativitástól. Átismételhetjük, amit a kognitív disszonanciáról tanultunk, vagy éppen a kritikai gondolkodásról szerzett ismereteinket. Számunkra különösen is fontos lehet, hogy a könyv témaköreihez pszichológiai teszteket is mellékel, melyeket magunk is, de diákjaink is kitölthetnek, s így a fejezetben olvasottakat azonnal magunkra is vonatkoztathatjuk.

(Móra Könyvkiadó 2019. Budapest)

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x