Fejlesztő játékok

Ötletek a Pozitív gyerek vagyok kártya használatához szülőknek

2021.02.04 14.49 Írta: PPNP
pozitív gyerek
pozitív gyerek vagyok
pozitív szülő

Korábbi írásainkban megismerkedhettetek magával a kártyával (itt), és olvashattatok a kártya online térben megvalósítható tanórai felhasználásáról is (itt).

Ebben a cikkben pedig ahhoz adunk néhány ötletet, hogyan használhatjátok otthoni környezetben gyermekeitekkel a Pozitív gyerek vagyok kártyákat. 

Napi üzenet

Minden nap húzzatok egy kártyát! Ennek a kártyának az üzenete lesz aznap a motiváló vezérgondolat, amihez mindannyian kereshetitek az eseményeket a nap folyamán! Ki gyűjti a legtöbbet? Hány eseményt találtok összesen?

1

Rejtett üzenet

Rejtsd el a kártyákat különböző helyeken, ahol a gyerekek megfordulhatnak!

  • Könyvespolc – Szeretek olvasni.
  • Íróasztal – Szeretek tanulni.
  • Étkezőben – Egészséges vagyok.
  • Játékok köré (ahol tesó van) – Szívesen megosztom másokkal, amim van.
  • Tükörhöz – Szeretek mosolyogni és sokat mosolygok.
  • A porszívó mellé – Segítőkész vagyok

Ha megtalálja, beszélgessetek róla, milyen tevékenységet milyen megerősítéssel tudunk könnyebben elvégezni! Készíthettek új megerősítéseket is, amelyek személyre szabottan erősítenek benneteket!

2

Pozitív mozidélután

Használhatjátok a kártyákat például belépőjegyként a családi mozidélután előtt! Mindenki úgy léphet be a „moziba”, hogy elismétli háromszor a választott üzenetet vagy mesél egy történetet, amikor az adott megerősítés igaz volt rá. Meséljétek el minél élményszerűbben, hogy felidéződhessenek azok a jó érzések, amelyeket az adott esemény közben is átéltetek.

3

Mesekártya

Írjatok mesét közösen néhány lap kiválasztásával. Szőjétek bele a megerősítő mondatokat a mesébe!

mouse

Emlékidéző

A család minden tagja húzzon egy kártyát! Idézzetek fel olyan történetet az életetekből, amikor ez a megerősítő mondat igaz volt rátok.

Minél részletesebben, minél több érzékszerveteket bevonva idézzétek fel ezeket a történeteket!

Milyen érzést őriztek ezzel kapcsolatban? A testetek mely részében éreztétek ezt az érzést? Mit láttok, milyen hangokat őriztek? Esetleg valamilyen illat kapcsolódik-e hozzá? Ki volt veletek ekkor?

Tudod, miért olyan hatásos boldogságfokozó technika ez?

Érezted már, hogy amikor egy pozitív eseményről mesélsz valakinek, újraéled azt, és jókedvűbb leszel tőle? Bármikor, amikor rossz kedvetek van, ezt a gyakorlatot elővehetitek és használhatjátok. Azon alapul, hogy amikor egy olyan konkrét eseményt idézel fel, ami jó érzéssel töltött el, és ezeket az érzéseket a legpontosabban idézed fel magadban, és elmeséled valakinek, újra átéled ezeket az érzéseket, szinte mintha újra megtörtént volna veled az a pozitív esemény, amikor értékesnek érezted magadat, győztesnek, magabiztosnak stb.

Egyszerűnek tűnik, de nagyon hatásos gyakorlat!

4

Próbáljátok ki a fenti ötleteket a családdal!

Ha tetszenek az ötletek, és megvalósítjátok valamelyiket, osszátok meg velünk is a tapasztalataitokat, és ha kedvet éreztek, újabbakat is kitalálhattok, amelyeket szintén szeretettel várunk az info@pozitivpedagogia.hu e-mail-címen.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x