Mentális vitaminok

Shawn Achor A jobb munkához vezető boldogság titka

2020.12.11 05.05 Írta: PPNP
boldogság
pozitív nevelés
pozitív pszichológia
Shawn Anchor

Shawn Achor 1978-ban született író, a pozitív pszichológia elkötelezett híve. Számos sikerkönyvéből – A boldogság mint versenyelőny - magyarul is elérhető.

Ebben az előadásában is ezt a kérdéskört járja körül.

Egy személyes történettel kezdi: Amikor a húga öt éves volt akkor Shawn hét. A szülei arra kérték, hogy vigyázzon a hugára, de ő sajnos leesett az emeletes ágyukról. Azonban csodálatos módon négykézlábra esett, így nem lett semmi baja. Sőt, amikor Shawn azt mondta a húgának, hogy így ember nem esik a földre, ezért ő biztosan egy unikornis, akkor a húga ennek annyira örült, hogy nem is sírt. Amikor bekapcsoljuk a TV-t akkor azonnal valami negatív hír érkezik meg az otthonunkba és az agyunk elkezdi elhinni, hogy a világban baj van és ez az a jó és rossz aránya a világban. Kicsit olyan ez, mint amikor valaki orvosira jár és hirtelen minden megtanult betegséget diagnosztizálni kezdi saját magán.

Azt látjuk, hogy nem feltétlenül a valóság formál minket, hanem a lencse, amin keresztül az agyunk a világot látja. És ha meg tudjuk változtatni a lencsét, akkor az üzleti életben és az oktatásban is nagy változást érhetünk el.

A boldogságunk 10%-át a külső világ adja, a többi 90%-ot pedig az, ahogy az agyunk feldolgozza a világot. Ha meg tudjuk változtatni a képletünket a boldogságra és a sikerre, akkor meg tudjuk változtatni az is, hogy hogyan fogadjuk be a valóságot. A legtöbb iskola és munkahely a következő sikerformulát követi: Ha keményebben dolgozol sikeresebb leszek. És ha sikeresebb vagy akkor boldogabb vagy. Mi is történt? Társadalmilag áttoltuk a boldogságot a kognitív horizonton. Mindezt azért, mert azt hisszük, hogy sikeresnek kell lennünk ahhoz, hogy boldogabbak leszünk.

Ha meg tudjuk találni a módját annak, hogy pozitívvá váljunk a jelenben, akkor az agyunk is sokkal sikeresebben működik, mert képesek leszünk keményebben, gyorsabban és okosabban dolgozni. Meg kell tanulnunk megfordítani ezt a formulát, hogy megláthassuk mire is képes az agyunk valójában.

Nézz bele Shawn Achor TED előadásába és ismerd meg a boldogsághoz és a sikerhez vezető utat!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x