Mentális vitaminok

Sir Ken Robinson: Megöli-e az iskola a kreativitást?

2020.11.19 12.50 Írta: PPNP
hasznos tudás
iskola
kreativitás
Sir Ken Robinson
tehetség

Sir Kenneth Robinson idén elhunyt brit szerző, előadó és nemzetközi tanácsadó az oktatás mint tudomány témakörben kormányzati, non-profit, oktatási és tudományos testületekben. 1985-1989 között a Tudomány az iskolákban projekt igazgatója volt, majd 1989–2001 között a University of Warwick-on a Tudomány Oktatásának professzora. 2003-ban a tudomány érdekében végzett szolgálataiért lovaggá ütötték.

Fantasztikus előadó, oktatással kapcsolatos előadási mindig teltházasak voltak.

Ezt az előadását azért ajánljuk Nektek nagy szeretettel, mert nemcsak az oktatásról, gyermekeinkről és a kreativitás fontosságáról szól, hanem a jövőről. És kit ne érdekelne a jövő?

Sir Robinson felhívja a figyelmet arra, hogy bár fogalmunk sincs arról, hogy milyen lesz a jövő egy dolog biztos, hogy a gyerekekben benne van az innovációra való kapacitás képessége. Minden gyerek tehetséges csak az oktatás közben elveszíti a tehetségét.

A kreativitás ugyanolyan fontos, mint a műveltség és ugyanolyan státusszal kellene kezelnünk az oktatásban. Sajnos a hangsúlyok most egészen máshol vannak, pedig a kreativitás kulcsfontosságú. Meg kell tapasztalniuk a gyerekeknek a tévedést, a kudarcot, hiszen ha nem vagy felkészülve arra, hogy tévedj akkor soha nem fogsz tudni valami eredetit kitalálni.

Minden gyerek tehetséges csak az oktatás közben elveszíti a tehetségét. (Pablo Picasso)

A jelenkor gyermekei nem belenőnek a kreativitásba, hanem inkább „kioktatják” belőle őket. Ennek aztán sajnos az a következménye, hogy nagyon sok rendkívül tehetséges és kreatív embere azt hiszi, hogy nem az.

Álljon itt még ízelítőül Sir Robinson egyik története:

„Egy kislány rajzórán hátul ült, rajzolt. A tanár odament és megkérdezte mit rajzol. A kislány azt válaszolta: Istent rajzolom le. Erre a tanár azt felelte: De hiszen senki sem tudja, hogy néz ki Isten. A kislány erre csak azt válaszolta: Mindjárt tudni fogják!”

Nagyon jó szórakozást kívánunk Sir Kenneth Robinson előadásához!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x