Gyökerek és szárnyak

Személyiségtesztek. Mire valók?

2021.05.08 19.05 Írta: PPNP
önismeret
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
személyiségtesztek

Manapság hatalmas a térhódítása az online felületeken fellehető személyiségteszteknek, amelyekből megtudhatjuk, hogy melyik város lenne a legmegfelelőbb otthon számunkra, melyik amerikai sztárra hasonlítunk belső tulajdonságaink alapján vagy éppen melyik szereplő vagyunk a Jégvarázsból?

Nemcsak a felnőttek, de a fiatalok is rengeteget játszanak ezekkel az applikációkkal, sokan töltik ki ezeket a teszteket.

Ennek egyik oka az a „homo ludens”, a játszó emberi mivoltunk. Mi emberek nagyon szeretünk játszani, különösen akkor, ha a játék jó hangulatú, önfeledt, humoros és nem nagyon lehet benne veszíteni. Egy személyiségteszttel kapcsolatos játék pedig – lássuk be – minden ilyen irányú igényünket kielégíti. Néhány perc az egész és a végén mindenképp olyan válasz születik, amit érdemes lesz megosztani az Instagramon vagy a Facebookon is. Ugyanez a helyzet a fiatalokkal is, akik szintén boldogan válaszolnak a kérdésekre és „tudják meg”, hogy melyik szereplő lenne a Harry Potterből vagy a Thorból. Amellett, hogy megvan a veszélye is annak, ha a fiatalok nem játékként fogják fel ezeket a teszteket, benne van az önmagamról való tudás megszerzésének vágya is. Vajon ki vagyok én? Hogyan ismerhetem meg önmagam?

önismeret1

Minden jövőbelátás – és ezt a delphoi jósda felirata óta tudjuk – önmagunk megismerésével kezdődik. Hiszen abból következik minden.

Miért fontos önmagunk megismerése?

Önmagunk megismerése az egész életünk alakulására hatással lehet, hiszen azáltal nemcsak önmagunkat, de a minket körülvevő embereket is sokkal jobban megérthetjük és elfogadhatjuk. Megértjük például, hogy egyik ember sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más személyiségjegyekkel rendelkezik és azokkal együtt kell megtalálnia a boldogulását a szakmai és társas közegekben. Nagyon gyakran gondoljuk azt, hogy „mindenki olyan, mint én”. Tipikusan visszatérő probléma lehet egy főnök-beosztotti viszonyban, hogy a főnökben fel sem merül, hogy a vele dolgozó kolléga személyisége esetleg gyökeresen eltér az övétől és azok a helyzetek, amik a főnök számára otthonosak, a kolléga számára rémisztőek.

Gondoljunk csak egy extrovertált főnök és egy introvertált beosztott viszonyára, amelyben utóbbi valószínűleg rendkívül szorongóvá válik amint a csapat tervezni kezdi az éves rendes csapatépítő foglalkozást, amely tele lesz mások számára vicces bizalomgyakorlatokkal és lelki kitárulkozásokkal.

A személyiségtesztek abban is segítenek, hogy megértsük a különbözőségünket.

A Myers-Briggs típusú mutató (MBTI) az egyik legnépszerűbb pszichológiai értékelés a világon. A  személyiségtesztet a második világháború éveiben állította össze Carl Gustave Jung munkásságát is felhasználva Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers. A Jung munkássága alapján kidolgozott, majd Briggs és Myers által finomított és modernizált elmélet négy alapvető dimenziója az introvertált/extrovertált, érzékelő/intuitív, érző/gondolkodó, megítélő/észlelő típusok.

Az MBTI mutatót arra tervezték, hogy felmérje a pszichológiai preferenciákat, többek között azt, hogy az emberek hogyan látják a világot, hogyan viszonyulnak a világhoz és hogyan hoznak döntéseket. Azóta ez az értékelés az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott személyiségteszt. A tesztet pszichológusok, karrier-tanácsadók és munkaadók is szívesen használják.

A tesztről többet itt találtok!

Miért fontos mások megismerése?

Paradox módon önmagunk megismerése hozzásegít bennünket mások megismeréséhez is. Ha részletesen tanulmányozzuk például az MBTI mutatót, némi gyakorlattal fel tudjuk térképezni a velünk szemben ülő másik embert és ez nagymértékben segíthet hozzá a vele való eredményes kommunikációban, együttműködésben.

önismeret2

Ez pedig nemcsak a munkában, a munkahelyi kapcsolatainkban, hanem a magánéletünkben, a párkapcsolatunkban, gyerekeinkkel való kapcsolatunkban is nagyon fontos lehet.

Mérő László egyik előadása során mesélte el azt a történetet, amikor a két fia közül az egyik simán lecsúszott a havas hegy oldalán, a másiknak azonban nehézséget okozott. A matematikus-pszichológus azzal biztatta kisebb fiát, hogy „Nézd, a tesód is milyen ügyesen lecsúszott.” Amire a gyerek válasza az volt: „De apa én egy másik ember vagyok.” Nos ez az a felismerés, amit szülőként megélni rendkívül hasznos és egyben felemelő is.

Akinek több gyerek van az nap mint nap szembesül azzal, hogy egészen eltérő személyiségű gyerekek lehetnek testvérek.

Az egyik egész nap chatel a haverokkal, egy percre nem áll meg, folyton izeg-mozog, míg a másik egy pokróc alatt összekucorodva olvassa el a világirodalom összes versét. Erre ráébredni és gyermekeinket azon az úton segíteni, amin elindulnak nagy erőt ad számukra.

Elfogadni olyan személyiségnek amilyenek.

Ha ismerjük a legfontosabb személyiségjellemzőiket, akkor azt is jobban megértjük majd, hogy miért választják azt a fiút vagy lányt a párjuknak, barátjuknak és miért akarnak vagy nem akarnak egyetemre vagy főiskolára menni.

Ha jobban ismerjük egymás személyiségjegyeit, jobban reagálhatunk egymás igényeire és ezáltal erősebb kapcsolatot tudunk kialakítani egymással.

Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy a tesztek sohasem képesek az emberi lélek, karakterjellemzőink, tulajdonságaink bonyolultságát teljes mértékben visszaadni. Fejlődünk, változunk és ezt minden esetben figyelembe kell vennünk. Fordítsunk sok időt, energiát a körülöttünk élők minél alaposabb megismerésére a kiegyensúlyozottabb, boldogabb párkapcsolat, munkahelyi kapcsolat vagy a gyermekeinkkel való kapcsolat érdekében.

Az Erősségközpontú Oktatási Programról mindent itt találtok!

Felhasznált irodalom:

https://www.verywellmind.com/reasons-to-learn-more-about-your-personality-type-4099388

https://hu.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggs-t%C3%ADpuselm%C3%A9let#A_Myers%E2%80%93Briggs-elm%C3%A9let

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x