Mentális vitaminok

Tali Sharot : A túlzott optimizmusra való hajlam

2020.12.19 23.00 Írta: PPNP
boldogság
optimizmus
pozitív pszichológia
tali sharot
TED

Tali Sharot a kognitív idegtudomány professzora, ami olyan tudományágak közötti átfedésekkel foglalkozik, mint a fiziológiai pszichológia, a kognitív pszichológia és neuropszichológia.

Előadásában is ezeken a határterülteken jár, amikor az optimizmus lélektanát boncolgatja és arra keresi a választ, hogy vajon jó dolog-e az optimizmus, amelyre való képesség mindannyiunkban megvan. Ez nem jelenti azt, hogy azt hisszük, hogy valami csoda folytán majd minden jó lesz, de azt igen, hogy rendelkezünk azzal a képességgel, hogy elérjük ezt.

Felteszi azonban a kérdést, hogy vajon jó-e nekünk az, hogy optimisták vagyunk?

Egyes elméletek szerint a boldogság titka az alacsony elvárásokban rejlik, mert ha nem kapjuk meg, akkor nem leszünk csalódottak, ha viszont mégis elérjük, akkor boldogok leszünk.

Döbbenetes eredményre jut.

  1. Bármi is történik végül, akár sikerül, akár nem sikerül elérni valamit, a nagy elvárásokkal teli emberek mindig boldogabbak, mert minden esemény attól függ, hogy hogyan értelmezzük azt.
  2. Függetlenül a dolog kimenetelétől már maga a várakozás is boldoggá teszi a várakozót.

Ha nem lennénk mindannyian túlzott optimisták, akkor mind egy kicsit depressziósak lennénk és akkor mindent sötétebben látnánk, mint amilyen. Vagyis az optimizmus megváltoztatja a szubjektív látást.

Az optimizmus legmeglepőbb előnye talán: az egészség.

Arra, hogy hogyan tartsuk fent az optimizmust és hogyan befolyásoljuk az agyunk működését is mutat példákat előadásában, amelyhez nagyon jó szórakozást kívánunk!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x