Gyökerek és szárnyak

Tanuljunk a gyerekektől!

2021.07.07 06.34 Írta: Galambosiné Honfi Anita
gyógyítás
humor
nevetés
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Ének-zenei általános iskolába jártam. Volt egy 8 fős kamarakórusunk, sok helyre jártunk szerepelni. Városi rendezvények, névadók, mikor mi jött. Az iskola büszkeségei voltunk.

Bennünket küldtek egy pedagógusoknak szóló nagyrendezvényre is műsort adni. És ekkor megtörtént. A közönség soraiban megláttunk valakit. Olyan képet vágott, ami valamiért viccesnek tűnt. Először csak az alt szállt ki a szólamából, aztán kuncogni kezdett a mezzo, a szoprán még bírta, végül hangos röhögésben törtünk ki mind a nyolcan. Képtelenek voltunk abbahagyni. Lejöttünk a színpadról, és még sokáig nevettünk, miközben ecseteltük egymásnak a látványt, az érzést… Mondjuk a jókedvünknek lőttek másnap az igazgatói irodában.

Nevettem már értekezleten is abbahagyhatatlanul, míg az oldalam belefájdult. Szeretem és keresem is a jó humorú embereket, mert a nevetés is fertőző, a jókedv ragályos, s ez jó.

Nevetni jó.

Ahol kisgyermek van, hangos a ház a kacagástól. A kamaszok meg idétlenül vihognak. Aztán felnőtt korunkra egyre komolyabban vesszük magunkat és az életet, míg az idősek jószerével el is felejtenek nevetni.

nevetés2

Minél idősebbek leszünk, annál inkább átveszi a nevetés, humor helyét a panaszkodás. Miért baj ez? Mert a panasz egy gondolati séma, mely rögzül, a sok méltatlankodás meghatározza a gondolkodásmódot. A negatív gondolatok erre huzalozzák az agyat. Az észlelt valóság ehhez igazodik. A panaszos csak azt látja, amiért hőbölöghet, épp ezért ritkán veszi észre magán a jeleket. Könnyen eljön a krónikus panaszkodás állapota. Ilyenkor kortizol szabadul fel, gyengül az immunrendszer, vércukorszint emelkedik, számtalan negatív élettani hatásról számolhatunk be. A negatív érzéseket a hallgató is hamar átveszi. Az én panaszküszöböm nagyon alacsony, ezért nevezném érzelmi környezetszennyezésnek mindezt. Kerülöm is az örök elégedetleneket. A nevetésnek, viccnek, humornak helye kell hogy legyen az életünkben. A nehéz helyzetekben is segít. Javítja a vérnyomást és a szervezet oxigénellátását a jobb légzésfunkciók révén. Endorfin hormon termelésére serkenti a szervezetünket. Az endorfinról pedig tudjuk, hogy élénkíti a vérkeringést és a szívműködést, csökkenti a fájdalomérzetet, illetve erősíti az immunrendszert. Örömérzést okoz.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a tudatos mosolygás, nevetés is eléri ezt a hatást.

Megfigyelhetjük, hogy ha tudatosan mosolygunk, hamarosan természetes állapottá válik a jókedvünk. Sőt, azt is vizsgálatokkal bizonyították, hogy agyunk azonos területei lépnek működésbe ha őszintén, vagy tudatosan nevetünk. Így nyer értelmet például a nevetőjóga.

A nevetés összehozza az embereket, kapcsolatok létrejöttében, elmélyülésében is fontos szerepe lehet. A nevető, mosolygó embert szimpatikusabbnak látjuk, könnyebben elfogadjuk. Gyerekeknek szoktam napi feladatul adni, hogy egy teljes napig mosolyogjanak rá a szembe jövő emberekre. Az első reakciók között mindig ott van a „hülyének fognak nézni” félelem. Ám a megbeszéléskor mindenki beszámol olyan esetekről, amikor váratlan kedvességet kaptak vissza. Próba szerencse, felnőtteknek is ajánlom.

Tudjuk, hogy a nevetés is széles spektrumon értelmezhető, hiszen nevethetünk kínunkban, vagy épp kinevethetünk valakit. Ezek nem a pozitív érzelmi tartományhoz tartoznak. Koncentráljunk hát a kellemes érzéseket kiváltó mosolyra. A nevetés, a viccelés megküzdési stratégia, újra keretező coping technika lehet. Saját nehézségeinket megláthatjuk egy vicces figurában, ezáltal kinevethetjük szívből saját gyengeségünket, egy-egy tekintélyszemélyről szóló történeten nevetve megszelídíthetjük saját sértettségünket.

A jóindulatú humor stílus valódi segítőnk lehet a kedvező distresszredukció létrehozásában a pozitív érzelmi állapot és szelferősítés pszichikai hatásútján keresztül. A pozitív érzelmek hatására a cselekvésrepertoár is kiszélesedik, a szervezeti erőforrások aktivizálódnak, biztonságos terep nyílik, új megoldási lehetőségek keresésére.

Itt a nyár, jó az idő, napsütésben jobb a kedvünk. Nyaralunk, több időt töltünk együtt aktív programokkal. Nevessünk hát! Olvassunk vicces történeteket, nézzünk vicces videókat, vígjátékokat együtt, meséljünk viccet! És mosolyogjunk! Csak úgy. Aztán figyeljük meg a világot!

A nevetés ingyenes terápia, mely boldoggá tesz, kisimítja a kapcsolatainkat, javítja az egészségi állapotunkat, s az életünket is meghosszabbítja. Hogy is mondta Charlie Chaplin?

Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.

Felhasznált irodalom: Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz Kulcslyuk Kiadó 2012.

Dezső Anita: Jóllét workshop 2021. 05.05.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x