Mentális vitaminok

Tényleg tudod, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz?

2021.05.15 12.58 Írta: PPNP
emberi akarat
kísérleti pszichológia
önismeret
pozitív pszichológia
trükk

Petter Johansson kísérleti pszichológus, aki kutatócsoportjával az önismeret és a hozzáállás megváltoztatását tanulmányozza, kérdőíves módszereket éppen úgy alkalmazva, mint a kártyatrükköket.

Kutatásának fő témája az önismeret. Fő kérdése, hogy mennyire ismerjük magunkat és hogyan jutunk el oda, hogy ezt az ismeretet megszerezzük? Ennek a vizsgálatához kifejlesztették az úgynevezett választási vakságot, amelynek során mágikus trükkökkel manipulálják az emberek döntéseit, majd megmérik és kiértékelik, hogy az emberek milyen mértékben és módon reagálnak ezekre a változásokra.

Mi az a választási vakság?

Petter Johansson a választási vakságot kutatja, ami az a jelenséget, amikor meggyőzzük magunkat arról, hogy minden esetben azt kapjuk, amit akarunk, még akkor is, amikor nem. Fő célja annak a kérdésnek a megválaszolása:

Miért tesszük azt, amit teszünk?

Az eredmények nagy hatással vannak az önismeret természetére és arra, hogy miként reagálunk a manipulációra.

  • Szerinted miért kellene a gazdagoknak több adót fizetniük?
  • Miért vásároltad meg a legújabb iPhone-t?
  • Miért választottad a jelenlegi partnered?
  • Miért szavazott olyan sok ember Donald Trumpra?

Mi volt az oka, miért tetted? Sokszor teszünk fel magunknak ilyen fajta kérdéseket és arra számítunk, hogy választ is kapunk rájuk.

Amikor azt állítod, hogy George Clooney-t részesíted előnyben Tom Hanks helyett, a környezet iránti aggodalma miatt, ez valóban igaz? Tökéletesen őszinte lehetsz magaddal, és őszintén elhiheted, hogy ez az ok, ami irányítja a választást?

Johansson elmondja, hogy olyan kísérletet akartak létrehozni, amely lehetővé teszi számukra, hogy megkérdőjelezzék azt, amit az emberek magukról mondanak, függetlenül attól, hogy mennyire biztosnak tűnik. De mivel az emberi elmét nem könnyű átverni, ezért kénytelen volt varázslókhoz fordulni. A svéd mágusok csoportjával együtt sikerült olyan módszert kidolgozni, amelyben képesek lennének manipulálni az emberek döntéseinek eredményét.

A kísérlet végén – meséli a pszichológus – elmagyarázzuk a résztvevőknek, hogy mi történt, amin először csak nagyon meglepődnek, és gyakran nem is hajlandók elhinni, hogy a trükk megtörtént. Ez is azt mutatja, hogy ez a hatás meglehetősen erőteljes és valódi.

Hogy hogyan zajlik ez az eképesztően érdekes kutatás és milyen következtetések vonhatók le belőle, ahhoz ajánljuk Petter Johansson előadását. Egyet azonban elárulhatunk:

Nem ismerjük önmagunkat, vagy legalábbis nem olyan jól, mint azt gondolnánk.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x