Mentális vitaminok

12 lépés a boldogsághoz

2023.03.13 15.20 Írta: PPNP
boldogságfokozó technikák
boldogságkeresés
boldogságóra
boldogságóra program
boldogságtudomány

Az ókortól kezdődően a legtöbb filozófiai értelmezés szerint az ember legfőbb célja és törekvése a boldogság. A boldogság elérésének lehetséges módszertana, megvalósíthatóságának útjai érdekelte leginkább Sonja Lyubomirsky pszichológusnőt, akinek már számtalan kötete megjelent a pozitív pszichológia tanaira épülve a boldogság elérésének, fenntartásának és fokozásának lehetőségeiről.

A pozitív pszichológia keretében megfogalmazott érzelemelmélet szerint a pozitív érzelmek nem pusztán azt jelzik, hogy jól érezzük magunkat, hanem pozitív emóciót is képesek létrehozni bennünk. A boldogság a pozitív érzelmek királynője, a lelki egészségünk aranyalapja, a boldogság pumpálja az energiát a mentális egészségünk csúcsállapotának fenntartásához, és a minőségben élhető élettartam meghosszabbítója is.

De hogyan tudjuk tudatos módszerekkel előidézni életünkben a boldogságot, hogy jobbra forduljanak a dolgaink?

Lyubomirsky könyvei olyan mindennapi tevékenységeket ajánlanak az olvasóknak, amelyeket ha kitartóan gyakorlunk, rövid vagy hosszú távon boldogabbá válhatunk. Lyubomirsky a tevékenységek listáját azután állította össze, hogy többéves kutatásokat végzett és vizsgált meg arról, hogy mi különbözteti meg a boldog és boldogtalan embereket. Az alábbiakban bemutatunk 12 stratégiát a Lyubomirsky és kollégái által azonosítottak közül, amelyek fokozzák a pozitív érzelmeket.

Névtelen terv (54)

1.Minden nap végezz legalább egy olyan tevékenységet, amiben örömmel elmerülsz!

Otthon és a munkahelyeden is keress kihívást jelentő és magával ragadó élményeket, amelyek valóban lekötnek téged, amelynek végzése közben beleveszel a pillanatba és megtapasztalod azt, amit a kutatók "flow"-nak vagyis áramlás élménynek neveznek.

2. Figyelj az élet apró örömeire, és bátran szánj időt az élvezetükre!

Fordíts figyelmet az élet pillanatnyi örömeire, ha igazán megihlet egy-egy ilyen apró csoda megpróbálhatod megragadni azzal, hogy valamilyen alkotást készítesz róla, vagy csupán az is elég, ha megosztod mással ezt az élményt! Gondolj lefekvés előtt három apróságra, ami aznap örömet okozott neked!

3. Gyakorold a megbocsátást magad és mások felé!

Vezess naplót vagy írj levelet, amelyben azon dolgozol, hogy elengeded a haragot és a neheztelést valakivel szemben, aki megbántott téged.

4. Meríts erőt a kedvességből, amit másoktól kapsz, és törekedj az őszinte kedvességre!

Tegyél jó dolgokat másokért - akár barátok vagy idegenek, közvetlenül vagy névtelenül, spontán vagy tervezetten, mindegy, csak csináld!

5. Tettekkel, gesztusokkal, figyelemmel ápold a számodra fontos kapcsolataidat!

Válassz ki egy erősítésre szoruló kapcsolatot, és fektess időt és energiát annak jobbá tételére, ápolásába és élvezetébe!

6. Keresd a helyzetekben a számodra tanulsággal járó tapasztalatot, a fejlődés lehetőségét, és az optimista nézőpontot!

Vezess naplót, amelyben elképzeled és leírod a lehető legjobb jövőt magadnak! Az optimizmust úgy is gyakorolhatod, hogy minden helyzetnek megpróbálod a jó oldalát is megvizsgálni.

boldogsag

7. Tekints magadra, másokra és a helyzetekre önmaguk egyediségében, hiszen nincs szükséged az összehasonlításra!

Használj olyan stratégiákat (például figyelemelterelést), amitől megszabadulsz problémáid túlboncolgatásától, túlelemzésétől! Sokkal jobban teszed, ha másokkal nem hasonlítgatod össze magad, inkább a lehetséges megoldásokra fókuszálsz.

8. Fejlessz ki stratégiákat a megküzdésre!

Gondolj egy élményre a közelmúltból, amikor stresszt, nehézséget vagy traumát éltél át. Milyen lehetséges leküzdési módokat ismersz, amik segítségével kezelni tudod az ezekkel kapcsolatos érzelmeid?

9. Időnként gondold át miért és kiért lehetsz hálás, és fejezd ki kreatív formában!

Tekintsd áldásnak azokat a pozitív dolgokat, amikben részesülsz és fejezz ki hálát mindazért, amid van - akár magányosan, elmélkedés vagy naplóírás útján, akár szavakkal és tettekkel valaki másnak elmondva-, mondj köszönetet valakinek, akinek ezt még sose tetted meg!

10. Kapcsolódj olyan közösséghez, amelyben megélheted az egység érzését is!

A vallásos és spirituális emberek boldogabbak, talán éppen a közösségükön keresztül kialakuló társas kapcsolatok miatt. Lehet, hogy számodra nem spirituális közösség az, amelyben egységet találsz. A csoporthoz kapcsolódás segít megtapasztalni az individuum érzésén túl az összetartozás egységét is.

11. Olyan célok mellett köteleződj el, amelyek örömteli és a fejlődésedet segítő tevékenységekkel töltik fel a napjaid!

Válassz ki egy, két vagy három jelentős célt, amelyek jelentőséggel bírnak számodra, és szentelj időt és energiát a megvalósításukra!

12. Figyelj a tested jelzéseire, és gondoskodj a jóllétedről!

Ez természetesen jelenthet testmozgást, de jelenthet meditálást, mosolygást vagy nevetést is.

A világot csak úgy tudjuk megváltoztatni, ha boldogságra, toleranciára és együttérzésre neveljük a jövő nemzedékét is. Az alapvető értékeket meg kell tanítanunk gyermekeink számára is, azokat a belső értékeket, amelyek ott vannak minden ember szívében. A boldogságra való képesség fejleszthető, meg tudjuk tanítani mi a boldogság és az elégedettség forrása. Létezik Magyarországon olyan oktatási program, amely során szisztematikus gyakorlatok alkalmazásával készségszintűvé lehet tenni a pozitív orientációt. Érdeklődj, hogy gyermeked óvodájában, iskolájában elérhetők-e a Boldogságórák! Ha nem, mutasd meg ezt a cikket az intézményben!

Források:

Stacey Kennelly: 12 Steps to Happiness | Greater Good (berkeley.edu)

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok? - Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben (Ursus Libri)

Bagdi Bella - Prof. Dr. Bagdy Emőke: Boldogságóra kézikönyv pedagógusoknak és szülőknek (Mental Focus)

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x