Fejlesztő játékok

Kerülj bele Te is a hálaspirálba!

2021.03.05 05.45 Írta: PPNP
boldogság
fejlesztő játék
hála
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Egy átlagember számára a hála alighanem csak annyit jelent, hogy köszönetet mondunk valamiért, amit kapunk. Azonban a hála ennél sokkal több.

A pozitív pszichológia kutatói szerint a hála az egyik leghatásosabb boldogságfokozó technika, amely képes semlegesíteni bennünk a negatív érzéseket: az irigységet, a kapzsiságot, az ellenségességet, az aggodalmaskodást, a bosszankodást, a rosszkedvet, a magányt.

hála_1

A hálás gondolkodásmód meggátolja a negatív érzések megjelenését, átalakítja az aktuális negatív érzéseinket pozitívakká, segít felismerni és értékelni a jót az életben, pozitív érzelmeket ébreszt bennünk, jó testi közérzetet ad, segít az élet pozitív élményeit megélni és élvezni, segít feloldani a feszültségeket és a megrázkódtatásokat, megerősíti önbecsülésünket, önértékelésünket.

A hála kifejezésének gyakorlása aktivitásra serkent. Vágjunk is bele „hálás” játékaink ismertetésébe!

Hála az iskolában, hála otthon

Rengeteg lehetőség van, ahogyan gyermekeinkkel, gyermek növendékeinkkel gyakorolhatjuk a hálát. Minden szülőt és pedagógust arra biztatok, hogy ne csak a gyerekeknek tanítsa meg a hála fontosságát, hanem váljon aktív gyakorlóvá maga is. Akkor fogja a gyermek is elsajátítani a hála kifejezésének módját, ha ezt a példát látja maga előtt.

Hála-patak

Játsszatok a Pozitivity társasjátékkal, amelyben a Hála-pataknál egy percetek van arra, hogy minél több dolgot soroljatok fel, amiért hálásak lehettek. Ez a gyakorlat segít abban, hogy ne a hiányra fókuszáljatok, hanem megérezzétek, hogy az életetek tele van olyan ajándékokkal, amelyekért hálásak lehettek.

Ha iskolában játszotok vele, gondoljatok az órákon megtapasztalt élményekre, barátokra, osztálytársakra, tanárokra, iskolai dolgokra, és ezeket gyűjtsétek csokorba.

Ha otthon játszotok vele, akkor gondoljatok a családra, családi élményekre, eseményekre, amelyekért hálásak vagytok. Akár úgy is játszhatjátok a játékot, hogy az aktuális napotokból kell minél több hálát felsorolni. Vagy kifejezetten valakihez kapcsolódóan soroltok hálákat. Ha például valamelyik családtagnak éppen rosszabb kedve van, soroljátok el neki, mi mindenért vagytok hálásak érte.

Csináljatok hálakihívást, és minden nap egy percig soroljátok közösen a háláitokat. Számoljátok meg, hogy vajon napról napra több hálát tudtok-e összegyűjteni közösen egy perc alatt. Természetesen ez a játék csak segít, hogy szokásunkká tegye, hogy kifejezzük a háláinkat, de igazán elmélyülni ebben még nem ezzel a játékkal fogunk.

Viszont este lefekvéskor a közös esti beszélgetésnél vagy a közös vacsoránál az egyik legegyszerűbben megvalósítható gyakorlat az egész család számára, ha a család minden tagja elmond három olyan dolgot a napjából, amiért aznap hálásnak érezte magát. Ez a Hála-patak után már igazán könnyen fog menni. És ebben a gyakorlatban már jobban el is lehet mélyülni.

HálaSpirál

A Pozitivity Fókusz öttáblás társasjáték HálaSpirál játéktáblája is segíti a figyelmet az élet áldásaira fókuszálni. A játéktábla célja a hálát kiváltó élmények tudatosítása és a hála átélésre való hajlam kialakítása.

hála_2

Ha iskolában játszotok vele, kiválóan alkalmas ez a játék arra, hogy elindítsunk vagy lezárjunk vele egy hetet, egy hónapot vagy akár egy félévet, évet. Összefoglalhatjuk vele ezen időszakok történéseit, eseményeit, és összeszedhetjük a háláinkat a játéktáblán látható szavak, fogalmak segítségével.

hála_3

Nyelvórán is kiválóan alkalmas arra, hogy az adott nyelven új szavakat, kifejezéseket tanuljunk általa, és akár egy másik nyelven is kifejezhessük hálánkat. Akár egy egész projektet is felfűzhettek rá, ahol a gyerekek maguk készítik el ennek a játéknak az mondjuk az angol verzióját. Fordítsák le csoportokban az egyes részeket, vágjanak, ragasszanak, és ha elkészült, játsszatok vele, és mutassátok meg nekünk is az info@pozitivpedagogia.hu e-mail-címen.

hála_4

Történelem vagy irodalom órán képzeljétek magatokat egy történelmi személy vagy egy irodalmi alak helyébe, és így menjetek végig a HálaSpirálon. Játszhatjátok úgy, hogy egy személy bőrébe képzelitek magatokat, és együtt haladtok egy bábuval végig a táblán, de játszhatjátok egy irodalmi műhöz kapcsolódóan úgy is, hogy csapatok személyesítenek meg egy-egy szereplőt a műből, és több bábuval, több szereplő nevében a csapatok osztják meg, hogy az adott szereplő vajon miért lehetett hálás a tábla mezőinek megfelelő fogalom kapcsán.

Például Zrínyi Ilona vajon miért volt hálás a gyermekének? Miért volt hálás a lábaiért? Egy kudarcért? Ezekkel a kérdésekkel kreatívan, játékosan tudjátok feldolgozni a tananyagot, mert óhatatlanul is előkerül majd a fogság története, Thököly Imre vagy a végvári vitézek stb.

Ha nektek is van még ötletetek, hogy hogyan építenétek be egy tanórába ezt a társasjátékot, osszátok meg velünk az info@pozitivpedagogia.hu e-mail-címen.

Ha otthon játszotok vele, végigjátszhatjátok a játékot a játékszabálynak megfelelően, vagy akár ki is tehetitek a táblát a hűtőre egy hűtőmágnessel, és egy másik mágnest bábuként használva akár minden étkezésnél haladhattok egy kicsit vele. Közelébe tehettek egy dobókockát, de akár kreatívan is megoldhatjátok a dolgot úgy, hogy a család minden tagja mond egy számot 1 és 5 között, összeadjátok, és ahová léptek, mindenki annak a mezőnek megfelelően mondja el egy háláját. Vagy egymásnak mondotok számokat, és amelyik mezőre így léptek, ahhoz a mezőhöz kapcsolódóan mondja el mindenki egy háláját.

Legyetek kreatívak, építsétek be a mindennapjaitokba a HálaSpirált, és játsszátok úgy, ahogyan a legjobb számotokra.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x