Taní - tani

7 tipp arra, hogyan töltődj fel a téli szünetben

2020.12.17 05.00 Írta: PPNP
feltöltődés
pozitív pedagógia
pozitív pszichológia

ÁCIÓ, KÁCIÓ, AKÁCIÓ, VAKÁCIÓÓÓÓÓ!!! Igen, igaz, hogy nem szoktunk a téli szünetben visszaszámolni, de ebben az évben semmi sincs úgy, ahogyan korábban volt. Ismerek olyan szülőket, akik mindig rettegve várták a szüneteket két rosszcsont gyerekükkel és most vágják a centit, hogy mikor lesz már december 19 és kezdődik a várva-várt téli szünet. Amikor a család bekuckózik, mindenki biztonságban bezárkózik az otthonaikba és talán egy icipicit nemcsak testileg, de lelkileg is megpihen. Nincs rohangálás az ajándékok után, nincs újabb és újabb bevásárlás, hanem előkerülnek a társasjátékok, a kártyák és könyvek és valódi, értékes időt töltünk el egymással.

Valljuk be, a pedagógusok sem várták még talán ennyire a téli szünetet, mint 2020-ban. Bezárul az iskola kapuja és néhány hétre magunk mögött hagyhatjuk a mindennapi stresszt, az extra szorongással megfűszerezett 2020-2021-es tanévet.

társasjáték

A pedagógusoknak és a többi segítő szakmában dolgozónak különösen fontos odafigyelnie a lelki feltöltődésre és arra, hogyan használja regenerálódásra a rendelkezésére álló időt. Ha nem megfelelő gyakorisággal és időben tölti fel mentális készleteit egy pedagógus, akkor sajnos az gyakran vezet túlzott és krónikus fáradtsághoz, apátiához, szélsőséges esetben kiégéshez.

Ezt a listát úgy állítottuk össze, hogy akár a tanítványaiddal is megoszthass belőle számtalan gondolatot, amit ők is vihetnek magukkal a téli szünetre.

Lásd meg a szépet és oszd meg ezt a tanítványaiddal is!

Keress olyan erdőt, tavat a településeden, ahol nem szoktál gyakran megfordulni! Már egy kisebb domb is megteszi. Sétálj és merülj el a látványban! Ürítsd ki az elméd és gyönyörködj az eléd táruló képben! A mentális pihenés egyik kulcsa, hogy nem a holnappal és a tegnappal, hanem az „itt és most”-al foglalkozunk. Azzal, hogy a befagyott tó milyen gyönyörű, hogy a fákon a lemenő nap úgy csillan meg, mintha megannyi ledlámpa világítaná meg.

fagy

Ha van kedved, készíts fotókat és oszd meg a tanítványaiddal azzal a jó tanáccsal, hogy ők is merüljenek el a természet szépségeiben!

Diétázz a lelkedben!

Ne engedd be a szabadságod mindennapjaiba a rossz híreket! Manapság ez máshogy nem lehetséges, mintha tudatosan kizárod az életedből a médiát. Nehéz, de megéri. Hiszen ahogy meghallunk egy rossz hírt a hírekben – és manapság csak azokat halljuk – az elménk azonnal azt kezdi el gondolni, hogy a világ egy szomorú hely. Ezek pedig nagymértékben rontják a hangulatunkat és sokkal nehezebb meglátni azt, hogy vannak szép dolgaink is. Tehát ne fogyassz híreket, posztokat, kommenteket, és egyáltalán semmit a digitális világból! Már az első 24 óra után csodálatos változáson mész keresztül.

Mozogj a családdal vagy egyedül!

Játsszatok családi sportágválasztót, ahol mindig más dönti el, hogy melyik sportot űzitek aznap! Persze most nem túl szélesek a lehetőségek, de a szabadban még mindig nagyon sok minden adódik a futástól a labdajátékokon át a drónreptetésig.

De ha egyedül szeretnél mozogni akkor is teheted játékossá és rábízhatod a sorsra, hogy aznap milyen, minium 30 perces mozgást szán neked. Írj fel 7 mozgásformát egy-egy papírra és tedd bele egy borítékba vagy tálkába, majd minden nap húzz egyet, mint egy szerencsesütit és végezd el azt a mozgást, ami a papíron van! Ha a jóga jut minden napra, akkor lehet, hogy az a te utad.

Írj listát a szeretteidről és telefonálj nekik!

Ne sms-t írj, ne üzenj messengeren vagy viberen vagy postagalambbal, hanem beszélgess! Ugye milyen régen történt már ez veled? Az őrülten rohanó világunkban az utóbbi években egyre kevéssé beszélgetünk. Inkább közlünk néhány sorban vagy röviden kérdezünk bízva abban, hogy a másik röviden válaszol.

telefon (1)

A kimondott szó ereje varázslat. Beszélgess azokkal, akiket szeretsz!

Készíts hálabefőttet karácsonyra!

Hogy mi az a hálabefőtt és mi köze a mentális feltöltődéshez? Csak próbáld ki és meglátod! A hála gyakorlása az egyik legfontosabb boldogságfokozó technika, hiszen miközben megfogalmazod a háládat valaki felé vagy valami miatt, ráirányítod a figyelmedet azokra a dolgokra és emberekre, akik boldogság, hogy vannak számodra. Hogyan készül ebből befőtt? Végy egy tetszőleges méretű befőttes üveget, díszítsd ki ahogyan szeretnéd. Ráírhatod, hogy „Hálabefőtt anyukámnak! Hálabefőtt kislányomnak, férjemnek” akinek csak szánod. Majd vegyél elő színes papírokat – persze a sima fehér éppen úgy megteszi – vágd kis darabokra és írd rájuk, hogy annak a személynek miért vagy hálás!

„Mert megtanított biciklizni, úszni. Mert megmutatta, hogy a bundás kenyérnek mind a két oldalát bele kell mártani a tojásba. Mert szeret, bármit is teszel vagy mondasz.” Majd hajtogasd össze a személyes üzeneteidet és tedd a fa alá! Ha bármikor kinyit majd egyet, tudni fogja, hogy az élet szép.

Csinálj valami mást!

Ó mennyit halljuk azt a tanácsot, hogy „Lépj ki a komfortzónádból!” Nos, 2020 bőven adott mindenkinek alkalmat arra, hogy ezt megtegye! Most nem is erre buzdítunk, hanem inkább arra, hogy csinálj valami olyasmit, ami egyáltalán nem volt a napi, heti rutinod része. Ha az tesz boldoggá, akkor tanulj valami újat. Egy új receptet, egy új játékot, akár sajátíts el egy új készséget, amit már régen szerettél volna. Évtizedek óta készülsz a Rubik kocka kirakására? Eljött az idő! Keress a neten egy oktató videót erről és hajrá!

rubik33

A lényeg, hogy halmozd el magad sikerélményekkel és zsebeld be az ezért járó elismerést a környezetedtől! Az önértékelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Játssz!

Mi lehet annál feltöltőbb és pihentetőbb mint újra gyereknek lenni! Mindegy mit játszol, csak legyen számodra izgalmas. Az utóbbi években számos olyan fejlesztő játék jelent meg a piacon, amelynek segítségével nemcsak izgalmas családi programot élhettek meg együtt, hanem elmélyíthetitek a baráti, családi kapcsolaitokat is. Fejlesztő játékaink rovatunkban nagyon sok ilyen játékot mutatunk be, amelyeket ide kattintva ismerhetsz meg!kattintva ismerhetsz meg. De ha egy jó rabló römire vágysz vagy egy Twisteren akarsz nagyokat nevetni, akkor ahhoz kívánunk nagyon jó szórakozást és boldog téli szünetet!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x