Gyökerek és szárnyak

Apaság, szülőség

2022.03.17 11.14 Írta: PPNP
apaság
boldogság világnapja
online konferencia
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
szülőség

Szél Dávid pszichológus, író Apaság, szülőség címmel osztja meg velünk gondolatait a Boldogság Világnapja alkalmából rendezendő online konferencián. Erről is beszélgettünk.

Miért fontos számodra ez a téma, amit márciusban megosztasz a konferencia résztvevőivel? Van személyes indíttatás is benned a téma iránt?

Persze, hogy van. Apa vagyok, az, hogy vannak gyerekeim, az identitásom fontos és szerves része. Az apaságomat meghatározzák a gyerekeim, a párkapcsolatom, a társadalom, a családom története és úgy általában a történelem. Ezekkel a kérdésekkel pedig foglalkozni kell, mert csak ezek alapján érthetjük meg a viszonyulásainkat.

apapara

Mit gondolsz, mik a legfontosabb összetevők egy boldog apa-gyerek kapcsolatban? Mi az, ami egészen biztosan nem hiányozhat az emberekből ahhoz, hogy működjön?

Nem tudom, külön kell-e választani az anyai és az apai szerepeket. Szülői szerepek vannak. Szülőként szeretetet, biztonságot kell nyújtanom nekik úgy, működtetnem kell egy rendszert, amiben egyformán vannak keretek és szabadságok úgy, hogy közben hiteles is vagyok önmagammal, de illeszkedem is hozzájuk.

Bizonyos szempontból a covid megtépázta, más szempontból megerősítette a kapcsolatainkat. Szerinted lesz covid előtte és covid utáni apa-gyerek minta/probléma? Vagy ezeken a mintázatokon a pandémia alapvetően nem változtatott?

Meglepne, ha nem változtatott/változtatna a covid a kapcsolatokon. Sőt, azt gondolom, hogy jó is, ha változtat. A karanténok minden családnak nehézséget okoztak, de sokat tanulhattunk is belőle.

Sokkal több időt tölthettek a szülők a gyerekeikkel, ami persze, fárasztó is volt mindkét félnek, de csomó olyan dolog kiderült egymásról, amiket korábban vagy egyáltalán nem tudtak a másikról vagy csak elmesélésből értesült szülő és gyerek. Most ezekről közvetlen tapasztalatokat lehetett gyűjteni.

Mit gondolsz, mi lesz az aktuális téma 2023 márciusában a Boldogság konferencián?

Remélem, egy év múlva nem lesz sem világjárvány, sem háború. Jó lenne azzal foglalkozni, hogy egészen különböző emberek hogyan élhetnek békében és boldogságban együtt. Azzal, hogy a sokféleség jó.

Ha lehetne 3 kívánságod, amivel jobbá tehetnéd az emberek közötti viszonyokat, akkor mi lenne az? Több empátia? Kevesebb gyűlöletbeszéd? És ha csak egy lenne? 🙂

Szabadság, egyenlőség, testvériség.

Ha csak egy kívánságom lehet, akkor társadalmi érzékenység.

Az Utak egymáshoz című ingyenes online konferenciára itt tudtok regisztrálni.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x