Taní - tani

Bagdy Emőke: „Elmondani a világot, amelyben élek….”

2022.02.04 11.05 Írta: Galambosiné Honfi Anita
bagdy emőke
könyvajánló
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Honfi Anita könyvajánlója

Még épp, hogy megjelent Bagdy Emőke új könyve, máris sok ismerősömtől hallom, hogy olvasták, olvassák, ahogy én is. Címadásáról azt írja a szerző: „A könyv címét egykori tanítómesterem sugallta. Egy interjúban a tanítványai megkérdezték Mérei Ferenctől, voltaképpen miért alkotott, kinek írt. A válasza ez volt: Elmondani a világot, amelyben élek, azoknak, akiket szeretek….-ez volt a célom.”

A professzorasszony írásai közül ez talán a legkedvesebb szívemnek, hiszen világnézetéről, az általa képviselt értékekről kertelés nélkül ír egy olyan világban, amikor ez nem feltétlenül divatos. Boldogan olvastam azért is, mert a könyvben feltárt és tudományos kutatásokkal alátámasztott értékrend, és ennek mentális egészségvédő szerepe az én életemben is kulcsfontosságú. Jó érzés volt olvasni a hit, a hazaszeretet, a család fontosságáról. Megismerkedhetünk a spirituális intelligencia fogalmával, kitér a könyv a rendszeres vallásgyakorlók pozitív egészségállapotával kapcsolatos kutatásokra. Érdekes összefüggéseket olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy miért vállal valaki, és épp miért nem gyereket. Mi vezet oda, hogy feladja valaki kényelmét a családért. Valószínűleg érdemes lenne fiataloknak elolvasni a könyv a család mentőöv-, vagy épp boldogságforrás funkciójáról szóló fejezetét. Inspiráló gondolatok ezek a családalapítás előtt álló fiatalok számára.

20220204_072307

A könyv vége felé érkezünk el az igazán izgalmas témákhoz. Hiedelmektől, tévedésektől, amik közül az egyik leggyakoribb, hogy „én jól ismerem önmagam”, jutunk el a valódi önismeret mibenlétéig. Olvashatunk a magunkban őrzött ősképről, a bennünket ért traumatikus események hatásairól, az önismereti zárlattól az identitásépítésig sok-sok érdekes és új információról.  Az egzisztenciális krízisről, életközépválságról szóló rész hitet ad egy értelmes, jól megélhető időskorhoz. Hitet ad az olvasónak ahhoz, hogy eljuthatunk létezésünk saját személyiségünkön túlmutató értelmének megértéséhez, megéléséhez.

A könyv sok-sok kutatási eredményt vonultat föl, nyelvezete is szakmaibb talán az eddig olvasott könyvekénél, de megéri a fáradságot, felemelő olvasmány mindenki számára.

Prof. Bagdy Emőke előadónk a Boldogság Világnapján rendezendő ingyenes online konferenciánkon, amelyre ITT tudsz regisztrálni.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x