Taní - tani

Boldogító Erőségeink – A Pozitív Pedagógia és Nevelés Program Meseíró Pályázata

2023.02.21 18.26 Írta: PPNP
erősségek
erősségközpontú oktatási program
karaktererősségek
mese
meseíró pályázat
pályázat

Kedves gyerekek, kis- és nagydiákok, szülők és pedagógusok!

A Jobb Veled a Világ Alapítvány meseíró pályázatot hirdet Boldogító Erősségeink címmel! Várjuk jelentkezéseteket, 3-tól 20 éves korig, óvodától középiskola végéig! Az írni még nem tudó kicsik és a tanulásban akadályozott tanulók meséit is szívesen fogadjuk, akár felnőtt segítségével rögzítve digitális úton, akár hangfelvétel formájában!

 

Neked is, ahogy minden egyes embernek, vannak erősségeid. Azokra a tulajdonságokra gondolunk, amikben te jó vagy, kiemelkedően tudsz teljesíteni, és a legkönnyebben, leggyorsabban mennek neked. Vannak, akiknek kiemelkedő tulajdonságuk a kíváncsiság, és szeretnek mindenfélét felfedezni. Vannak, akik pedig őszinte természetűek, és ezért mások szívesen rábízzák a titkait. Néhányan humoros megjegyzéseikkel gyakran megnevettetik a környezetüket. De olyan személyt is ismerhetsz, aki általában kedves, és figyelmességével sokszor feldobja a hangulatodat. Ne aggódj, ha ezekből a példákból még nem ismertél magadra, hiszen 24 erősséget különböztetünk meg, amik közül benned is ott rejlik 5 kiemelt karaktererősség…

Meghívunk, hogy küldj el nekünk egy mesét vagy történetet a 24 karaktererősség egyikét kibontva! Lehet, hogy olyan erősségre esik a választásod, ami a te személyes erősséged, de olyat is választhatsz, amiben szeretnél fejlődni, vagy esetleg azt, amit jól ismersz a környezetedből. Meríthetsz ötletet létező személyekből, de kitalálhatsz egy történetet tündérekről vagy koboldokról, és választhatsz akár állatszereplőket is, a mese csak rád és a képzelőerődre van bízva!

A 24 karaktererősséget ezen az oldalon találod meg: www.ekop.hu

A meséhez néhány szempont:

 • érdemes egy-két főszereplőt kiválasztani, akik a mesében valamilyen külső vagy belső kihívással találkoznak, amit sikerül legyőzniük;
 • a főszereplők életkora hasznos, ha közeli az író életkorához, így az író jól ismerheti problémáit, gondolkodását;
 • megfontolandó meseíráskor ez a vázlat, ami segíthet a felépítésben:
 1. A meséknek általában van kezdete (a szereplők világa, állapota, otthona),
 2. megjelenik a kihívás, feladat vagy próbatétel,
 3. a mese hősei szembenéznek a feladattal, és nehézségek árán megküzdenek vele, ami áldozattal is jár,
 4. a mese hősei értékelik, megbeszélik vagy valahogyan kifejezik a történtek kapcsán érzéseiket,
 5. a végkifejlet izgalmas, újszerű tanulságot vagy kérdést vet fel, esetleg előrevetít újabb történeteket.
PPNP FB posts (36)

A pályázat feltételei

Kérjük a pályamunkát eljuttatni az info@boldogsagora.hu email címre március 31-ig digitálisan írott (.docx, .rtf vagy .pdf) vagy hangfájlban elmesélt (.mp3 vagy .wav) formában.

 • A mese ajánlott hossza:
  • Óvodások esetén fél-1 oldal, vagy 100-150 szó;
  • Általános iskola 1-4. osztályos tanulók esetén 1-2 oldal, vagy 200-300 szó;
  • Általános iskola 5-8. osztályos tanulók esetén 3-4 oldal, vagy 900-1000 szó;
  • Középiskolás fiatalok esetén 5-6 oldal, vagy 1000-1300 szó.

Esetleges kérdéseiteket is ezen az email címen várjuk!

A pályázatra a határidőn belül benyújtott meséket a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program munkatársaiból álló szakmai zsűri fogja elbírálni. Az első három helyezett értékes pozitív szemléletű ajándékcsomagot kap, illetve a díjnyertes meséket a Jobb Veled a Világ Alapítvány szakmailag elismert kiadványaiban is megjelentetjük. A beérkezett meséket a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program online felületein is megjelenítjük. A pályaművekre a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program facebook oldalán like-kal lehet szavazni, amely alapján a legtöbb szavazatot kapó alkotások közönségdíjban részesülnek. A közönségszavazás 2023. április 4-10. között zajlik.

Jobb Veled a mese!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x