Taní - tani

Boldogító erősségeink

2023.02.24 14.17 Írta: PPNP
erősségek
erősségközpontú oktatási program
érzelmi intelligencia
érzelmi jóllét
karaktererősségek
meseíró pályázat

Mindannyiunknak megvan a saját személyisége. Bizonyos mértékben mindannyiunkban jelen vannak olyan karakterjegyek, amelyeket mások csodálnak vagy tisztelnek bennünk. Ezeket a karakterjegyeket hívjuk karaktererősségeknek.

A karakterősségeink ismerete tudatosítja bennünk, hogy mi tesz bennünket egyedivé, mi az, ami meghatároz minket, ami méltóvá tesz a tiszteletre, megbecsültségre, szeretetre, és hogy hogyan tudjuk a bennünk lévő pozitív jegyek segítségével a személyes jóllétünket kimunkálni, illetve jobbá tenni a kapcsolatainkat és a közösségeinket.

A VIA intézmény irányítása alatt (Values in Action nonprofit szervezet), Martin Seligman és Christopher Peterson egy kutatást vezetett, amelyben több mint 50 kutató vett részt a világ minden tájáról, hogy megalkossák azt az univerzális nyelvet, amely azt fejezi ki, mi a legjobb az emberekben. A közös pontokat keresték a különböző országok, társadalmak és kultúrák között arra vonatkozóan, hogy azok mit tartanak az ember legnagyobb erősségének. A kontinenseken átívelő kutatásokban több tízezer ember vett részt, a tudósok a világ legtávolabb eső, legkietlenebb vidékeire is elmentek, hogy az ott élő emberekkel beszélgessenek. Találkoztak például maszájokkal Kenyában, és eszkimókkal is Grönland északi részén. Arról kérdezgették őket, hogy mik számítanak megbecsült karakterjegyeknek az ő társadalmaikban. A válaszok alapján a téma úttörői megértették, hogy a karaktererősségek rendkívül fontos részei annak, ami valójában emberré tesz bennünket.

Mik ezek a karakterősségek?

Ahogy a karaktererősségekhez kapcsolódó kutatások fejlődtek, kialakult a VIA osztályozásnak egy letisztult, hierarchikus formája, melyben a 24 karaktererősség 6 erény kategóriába rendeződik. Erénynek azokat a karakterjegyeket hívjuk, amelyeket évszázadokon, kultúrákon és hitrendszereken átívelve filozófusok és teológusok foglaltak rendszerbe.

via_2
 1. Kíváncsiság, érdeklődés

Nagyon érdekesnek találod a világot. Nyitott vagy a világra, fel akarod fedezni azt. Sokfelé mutatsz érdeklődést. Rugalmas vagy. Kíváncsian várod, mit tartogat számodra a jövő, a holnap, a következő időszak. Alig várod, hogy elkezdhesd megvalósítani a terveidet.

 1. Kreativitás

Mindig elő tudsz állni újabb és újabb ötletekkel. Szeretsz új módszereket kitalálni feladataid elvégzéséhez, nagy képzelőerőd van, kreatív vagy a problémamegoldásban.

 1. Nyitott gondolkodásmód

Hajlamos vagy a dolgok alapos átgondolására, minél több oldalról való átvizsgálására, nem hozol elhamarkodott döntéseket. Csak akkor döntesz, ha minden szükséges körülményt ismersz.

 1. A tanulás szeretete

Igyekszel új ismereteket szerezni, és kedveled azokat a helyezeteket, ahol a tanulás lehetséges. Élvezed, ha új készségeket, ismereteket sajátíthatsz el.

 1. Bölcsesség

Az emberek úgy tartják, a korodhoz képest sokkal bölcsebb vagy. Szívesen fordulnak hozzád tanácsért. Több szempontból szemléled a történéseket, helyzeteket, gondolatokat.

 1. Bátorság

Felszólalsz egy-egy népszerűtlen elképzelés mellett, vagy tiltakozol az igazságtalanság miatt, mert kitartasz saját értékrended mellett. Félelmeiddel szembe nézel, képes vagy olyan dolgot megcsinálni, amit korábban azért nem tettél meg, mert féltél tőle.

 1. Kitartás, szorgalom

Feladataidat sohasem hagyod félbe, többnyire befejezed, amit elkezdtél, még akkor is, ha nehézségekbe ütközöl. A felmerülő akadályok ellenére is kitartasz. Az elérhetetlen célokhoz nem ragaszkodsz kényszeresen.

 1. Őszinteség

Őszintén és nyíltan felvállalod magadat, a szándékaidat, az elköteleződéseidet. Felelősséget vállalsz az érzéseidért, gondolataidért.

 1. Vitalitás, lelkesedés

Tele vagy energiával, lendülettel, „testestől-lelkestől” beleveted magad a feladataidba. Ébredéskor lelkesen várod, hogy a mai nap milyen új lehetőségeket hoz majd.

 1. Szeretet

Sokra értékeled a közeli és mély kapcsolatokat. Szereted boldoggá tenni az embereket. Akiket szeretsz, viszontszeretnek. Képes vagy kimutatni és elfogadni a szeretetet.

 1. Kedvesség, gondoskodás

A kedvesség lényege a másik ember értékességének elismerése. Szeretsz törődni másokkal, és önzetlenül segíteni másokon. Az elmúlt időszakban előfordult, hogy önként segítettél egy embertársadnak.

 1. Társas intelligencia

Képes vagy könnyen beilleszkedni különböző társasági szituációkba, és képes vagy az elvárásoknak megfelelősen viselkedni.

 1. Korrektség

Minden embert egyenlőként kezelsz, tekintet nélkül arra, hogy ki ő. Nem engeded, hogy a személyes érzéseid eltorzítsák a másokkal kapcsolatos döntéseid. Arra törekszel, hogy találj egy-egy elismerésre méltó dolgot azokban is, akiket nem kedvelsz. Mások jóllétét ugyanolyan fontosnak tartod, mint a magadét.

 1. Vezetői képesség

Jó érzéked van különféle csoporttevékenységek megszervezéséhez, lebonyolításához. Segítesz az új embereknek beilleszkedni a csoportba. Mindenkit egyformán kezelsz. Barátaid szerint emberséges, igazságos vezető vagy.

 1. Csapatmunka

Élvezed, ha egy csapat tagja lehetsz. Segíted a csapat együttműködését, és szívvel-lélekkel dolgozol a csoport sikeréért.

 1. Megbocsátás

Képes vagy megbocsátani azoknak, akik ártottak neked, nem akarsz elégtételt venni. A könyörületesség vezérel.

 1. Szerénység, alázatosság

Nem keresed a feltűnést. Nem a személyes sikereid a legfontosabbak a számodra, ezért képes vagy akár az elismerést is átengedni másoknak. Nem tekinted magad különlegesebbnek másoknál. Elismered, ha egy ismerősöd valamit jobban csinál, mint te.

 1. Óvatosság, körültekintés

Kerülöd az olyan tevékenységeket, amik veszélyesek lehetnek a testi épségedre. Rövid távú előnyökért nem vállalsz el olyasmit, ami hosszú távon hátránnyal járna. Távol tartod magad a rossz dolgoktól. Akkor kezdesz bele valamibe, ha biztos vagy a dolgodban.

 1. Önuralom

Fegyelmezett ember vagy. Képes vagy késleltetni vágyaid, visszafogni indulataid, uralkodni tudsz az érzéseiden, ha valami rossz történik veled, és képes vagy megőrizni a jókedved nehéz helyzetekben is.

 1. A szépség és kiválóság értékelése

Fontos számodra, hogy az a világ, amiben élsz, szép legyen. Nagyon megérint, ha valami szép dolgot látsz. Képes vagy észrevenni, megtalálni és örömödet lelni a téged körülvevő dolgokban, a természetben, a tudományban, a művészetekben, vagy akár a mindennapi életben.

 1. Hála

Nem tekinted magától értetődőnek a veled történő jó dolgokat, kifejezed a háládat, köszönetet mondasz még az apró örömökért is.

 1. Remény, optimizmus

Képes vagy a dolgok naposabb oldalát nézni. Bízol abban, hogy a jövőben valami jó dolog történik veled, célokat fogalmazol meg, terveket készítesz, hogyan érheted el ezeket, és ennek megfelelően is cselekszel.

 1. Humor, játékosság

Jó a humorérzéked. Igyekszel némi humort vinni abba, amit csinálsz. Nehéz, stresszes helyzetekben sem veszíted el a humorérzékedet. Szívesen nevettetsz meg másokat.

 1. Spiritualitás, vallásosság

A spiritualitás, a lelki élet fontos számodra. A hited még a nehéz időkben sem hagy cserben.

EKOP_banner_v1_1140x150

A karaktererősségek az identitásunk alapvető részei. Amikor gondolatainkon és a cselekedeteinken keresztül kifejezésre juttatjuk őket, akkor – a kutatások szerint – boldogabbnak érezzük magunkat, jobban tudunk kapcsolódni és hatékonyabbak vagyunk. Ami különösen is figyelemreméltó a karaktererősségekkel kapcsolatban, az az, hogy képesek hozzájárulni a személyes jóllétünkhöz, a kapcsolataink minőségéhez és a közösséghez, mint egészhez. Így érdemes odafigyelni rájuk, feltérképezni, mi miben vagyunk igazán jók.

 

Forrás: Ryan M. Niemiec és Robert E. McGrath: A karakterősségek hatalma c. könyv alapján

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x