Szakértői interjúk

Célok 2022 – mert céloknak egy életen át lenniük kell!

2022.01.10 07.07 Írta: Roma Ádám
célok kitűzése
közösség
pozitív pedagógia
újévi fogadalom

Az új évnek is célokkal indulok neki, mert úgy gondolom, a tanév kezdése mellett évkezdéskor is fontos, hogy legyenek céljaink. Sőt szerintem a legjobb, ha év közben is vannak, minden ok nélkül.

Az a fa, amelyik tavasszal nem hoz új termést, az előbb utóbb meghal. Az embernek is kell folyamatosan célokat kitűznie maga elé. Magánemberként, pedagógusként, felnőttként, diákként is.

Lehetnek kisebb, közepes és hosszútávú céljaink is az életben és az iskolában is.

A diákoknak hosszútávú cél, hogy a félévi, az év végi eredményük jó legyen, közepes céljuk, hogy az adott hónapban jól teljesítsenek, kisebb pedig, hogy az aznapi dolgozataik eredményesek legyenek.

Pedagógusként kisebb céljaim, hogy egy adott napon eredményesen, érdekesen tanítsak, közepes, hogy az adott hónapokban sok jó jegyet adjak, a témazáró dolgozatok összességében jól sikerüljenek, hosszútávú cél pedig a félévi jegyek eredményessége.

De az iskolában a tanítás mellett lehetnek, sőt legyenek más céljaink is.

A gyerekek lelki világának építése, osztályfőnökként a közösségi élet javítása, a diákoknak az értékek átadása, a munkatársainkkal való jó emberi kapcsolatokat ápolása.

cél

Fontos, hogy a diákok segítése mellett a saját szakmai életünkben is legyenek céljaink.

Cél az, hogy minél kiegyensúlyozottabbak legyenek a mindennapjaink, melyekhez jómagam elengedhetetlennek tartom a rendszeres sportolást és a mentális életünk rendszeres ápolását. A gyakori mozgással a felesleges feszültségeket levezetjük, a sportnak az örömszerző hatását is megéljük, valamint a kitartásunkat is erősíti.

Számtalan személyes vagy internetes előadás segíti a mentális életünket, melyeket, mint pedagógusok is beépíthetjük az életünkbe. Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus vagy Dr. Papp Miklós teológiai tanár több előadása is a pedagógusokhoz szól, hogyan tudnak még jobban kiteljesedni a hivatásukban, hogyan tudnak megújulni, célokat találni.

Pedagógusként cél az is, hogy a ránk bízott diákok többek legyenek általunk mind szellemileg, mind lelkileg.

Ez természetesen nagy felelősség, viszont nagy ajándék is, hiszen az életüket befolyásolhatjuk, általunk az életük jobbá válhat.

Ha rendszeresen biztatjuk őket, nem engedjük, hogy feladják az álmaikat és olyan utakat mutatunk nekik, mely számukra egy vonzó jövőképet jelent, akkor egy nagy célt érünk el.

Összességében 2022 – ben célom, hogy a korábban bevált módszereimet tovább vigyem, azaz érdekesen tanítsak, a gyerekeknek értékeket adjak át, a saját lelki életemet ápoljam sporttal,
a neves előadók tanácsaival, hiszen ha saját magammal békében vagyok, akkor tudok a diákokkal is békében lenni.

Habár a koronavírus miatt a mindennapjaink bizonytalanabbak, de Gyökössy Endre egyik gondolatát idézném:

Aki el akar érni valamit, annak a célra kell szegeznie a tekintetét, nem az akadályokra.

2022 – ben is lesznek az életünkben akadályok, de ha a fókuszunk a céljainkon vannak, azaz a gyerekek körében tanuljunk, szabadidőkben sportoljunk, kiránduljunk, kulturális programokon vegyünk részt, farsangozzunk, fordított napot tartsunk az iskolában, akkor mind a pedagógusok, mind a diákok élete vidámabb, gazdagabb, eredményesebb lesz, így pedig mindannyian sikeresebbek, motiváltabbak leszünk és így nap, mint nap a céljainkhoz is közelebb kerülünk.

Zárszóként azt ajánlom mindannyiunknak, hogy év elején írjunk le egy papírra célokat és év végén nézzük meg, mennyit tartottunk ezekből be. De év közben is ránézhetünk ezekre a célokra gyakrabban.

Én ezeket a célokat írom fel a papírlapomra:

  • Hetente többször sportoljak – lehetőleg közösségekben is
  • A mentális egészségemmel is gyakran foglalkozzak
  • Fizikából, informatikából, etikából minél több érdekes, izgalmas tanítási órát tartsak
  • A körülményekhez képest minél több közösségépítő programot szervezzek a diákoknak
  • A két iskolai projektemet ebben az évben is lelkesen vezessem
  • Az előttem álló lehetőségeket pozitívan éljem meg
  • Eredményes félévet, évet zárjunk

„És végezetül, ne feledjük: Az út maga a cél!”

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x