Szakértői interjúk

Dr. Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak

2021.06.29 09.24 Írta: PPNP
erőszakmentes kommunikáció
pozitív fegyelmezés
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
rambala éva

Nyári könyvajánlónk kapcsán Rambala Évát, az erőszakmentes kommunikáció képviselőjét kérdeztük arról, hogy mit ajánl nekünk ezeken a forró napokon. Közben pedig elbeszélgettünk mindarról, ami a téma kapcsán szóba jött.

Inkább téli, bekuckózós könyvolvasó vagy?

Nagyon sokat olvasok, de az igazat megvallva papírra nyomtatottat egyre kevésvé. Kupacban állnak azok a könyvek, amelyek arra várnak, hogy elolvassam őket, de a mindennapjaimba inkább az fér bele, hogy valamilyen digitális formában létező könyvet, írást, tanulmányt olvassak. Nagyon komoly előnynek tartom, hogy nem kell magammal cipelni a könyveket, hanem egészen kicsi helyen is elfér egy egész könyvtár. Komoly elhatározásom, hogy havi egy szépirodalmi könyvet elolvasok, de az igazság az, hogy ez nem mindig sikerül. Igyekszem csak szépirodalmat olvasni magyarul és minden más szöveg elsajátítását az angol gyakorlására használom.

könyvek

Milyen könyvet ajánlanál nekünk?

Dr. Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak című könyvét, ami meghatározó jelentőségű volt az életemben.

Ebből a könyvből tanultam az erőszakmentes kommunikációt, és ez a tapasztalás olyan életminőség javulást hozott számomra, amiért életem végéig hálás leszek. Az anyagi jólét egyik formája az volt számomra, hogy tele volt a naptáram magyarországi és külföldi előadásokkal, tréningekkel. Majd amikor egyik pillanatról a másikra, szinte egy hét alatt kitörlődött a naptáramból minden, akkor nagyon sokat segített Rosenberg könyve, és minden, amit az Erőszakmentes Kommunikációról megtanultam és tanítok. Azt, hogy fókuszáljak a tényekre és arra, hogy ebben a helyzetben mit tudok tenni és, hogy a másik érzés szükségletét is megtippeljem az ebben az eddig meg nem tapasztalt helyzetben is működött. Például a pandémia ideje alatt és most is tudatosan odafigyelek arra, hogy működtessem azokat a struktúrákat, ahol ki tudom beszélni magam, ahol kapcsolatba tudok kerülni azokkal az emberekkel, akik meghallgatnak és akiknek a gondolatai fontosak.

Engedj meg nekem egy rövid történetet és így talán még érthetőbb lesz, hogy mire gondolok. Amikor Cipruson dolgoztam találkoztam egy helyes házaspárral, akik már 20 éve alkottak egy párt. A férj ciprusi volt, a feleség angol, és a két kultúrából fakadóan még 20 év után is gondot okozott a kapcsolatukban, hogy a feleség rendszeresen elment este bulizni és hajnalban jött haza. Tátott szájjal hallgattam a történetet és nem értettem, hogy vajon miért fontos az éjszakai bulizás egy erősen középkorú hölgynek, miért nem beszélget délután a barátnőivel vagy egy jó reggeli mellett. Mikor erre finoman rákérdeztem, akkor azt mondta, hogy „Tudod, én abban az éjszakai csendben tudok igazából megnyílni.” Neki nem úgy volt, ahogy legtöbbünknek, hogy összefutunk valakivel és 10 perc alatt megosztjuk vele, hogy mi nyomja a szívünket. Vannak, akiknek órákra van szükségük ahhoz, hogy megnyíljanak. Ezt ott tanultam meg. Nekem az Erőszakmentes Kommunikáció segített abban, hogy akár negyed óra alatt eljussak a lényeghez. De persze ez nem egy velem született képesség, hanem elméleti tudás és sok gyakorlás is. Megértettem, hogy amikor kiürül a naptáram, akkor annak van jó része is: 14 éves korom óta nem voltam annyira kipihent, mint azalatt az időszak alatt. Fontos, hogy képes legyek tudatosítani, hogy most mit érzek és mi a szükségletem.

Ezért imádom az erőszakmentes kommunikációt, mert megtanulhattam ezt. És ha már itt tartunk, akkor nemcsak tréningeken, de a saját könyvemmel is szeretnék segíteni mindazoknak, akiket érdekel ez a módszer.

Az erőszakmentes kommunikáció alapjai Rambala Évától elsősorban azoknak készült, akik a tiszta és egyértelmű szakmai alapokat szeretnék elsajátítani és megérteni. Nincsenek benne sztorik, illusztrációk, de hiszek abban, hogy sok embernek lehet ez az első lépés a változáshoz egy jobb élet felé.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x