Taní - tani

Egy óvodapedagógus mentális túlélőkészlete

2020.12.08 05.00 Írta: PPNP
mentális jóllét
óvodapedagógus
pozitív nevelés
pozitív pedagógia

2020-ban világosan megtapasztaltuk, hogy a hősök egészen mások, mint akikről az amerikai filmekben látunk. A mi mindennapi hőseink ott vannak az iskolákban, az óvodákban, a kórházakban. Nem mindennapi kihívás elé állította a 2020-as év az óvodákban dolgozókat, akiknek még a legkomolyabb lezárások idején is dolgozniuk kellett.

Az óvónők és óvóbácsik feladata a kisgyermekek integrálása a tanulás világába, a szociális ismeretek átadása, a személyes higiénia megtanítása az alapvető olvasási készségek, a művészet és zene megismertetése.

Névtelen terv (10)

Az óvoda a híd a kisgyermek-gondozás és az általános iskola között. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon fontos, különleges tudást igényel az óvónőktől a gyermekek felkészítése és az óvodapedagógusok munkája kiemelten fontos atekintetben is, hogy hogyan teljesítenek majd a gyerekek az alsó tagozatban. Ez a teljesítés nem is elsősorban a tanulásban elért eredményekre vonatkozik, hanem sokkal inkább arra, hogy sikerült-e megmutatniuk a gyerekeknek, hogyan kell viselkedniük a közösségben, hogyan kell szépen játszani másokkal, akár csoportos környezetben, akár csendesen, önállóan alkotva.

2020 ebből a szempontból is különleges év, hiszen az elkészített tantervek egészen biztosan felborultak és alkalmazkodni kellett a kialakult helyzethez.

Ami idén különös nehézséget okozott, hogy a gyerekek sokkal eltérőbben fejlődtek, mintha most is minden hónapot együtt töltöttek volna a társaikkal. Ezért az óvodapedagógusoknak sokkal több egyénre szabott tervet kell kidolgozniuk, hogy azokat a gyerekeket, akikkel otthon kevesebbet tudtak foglalkoztatni a szüleik, felzárkóztassák a többiekhez. Van ahol a gyakorlati órák és a kreatív játékok mennyiségét nagy csoportban jelentősen megnövelték annak érdekében, hogy az iskolaérettséghez szükséges alapokat minden gyerek megkaphassa. Hiszen ez az év alapozza meg a jövőbeni tanulást. Különböző formákkal és színekkel dolgozva a pedagógusok megtanítják, hogyan lehet felismerni az ábécé különböző betűit és az alapszámokat - legalább egytől-tízig.

Mi okozhatja a fáradtságot, a kiégést?

A fáradtság, a kiégés jeleit ebben a szakmában is megfigyelhetjük, sajnos nem is kis számban fordul elő különösen olyan óvónénikkel, akik már sok évtizede a pályán vannak, így átélhették azt a hatalmas változást, ami ezen a területen az oktatásban történt. Miről is beszélünk? Míg a ’70-es ’80-as években az óvodapedagógus megbecsült tagja volt a közösségnek, a szülők tisztelettel és bizalommal fordultak feléjük, addig ma nagyon ritka kivétel, ha a szülők nem gondolják azt, hogy sokkal jobban tudják a dolgokat a saját gyerekükkel kapcsolatban. Természetesen szó sincs arról a megközelítésről, hogy „az óvónéninek mindig igaza van”, de kétség kívül egyre nagyobb területen kaptak beleszólást a szülők egy óvoda vagy iskola életébe, ami óhatatlanul feszültséget generál. A legjobb működési mód a bizalomra épülő szülő-pedagógus viszony, amelyben mindenki elmondhatja a véleményét és azt értő, tisztelő figyelem kíséri.

Névtelen terv (11)

Éppen a minap mesélte egy most az 50-es éveiben járó óvónéni, hogy miért jelent komoly nehézséget manapság a gyerekek étkeztetése, helyes táplálkozásra nevelése. Néhány évtizeddel ezelőtt az anyukák, nagymamák megfőzték a levest, a főzeléket, az ebédet és a vacsorát, így a gyerekek étrendjében szinte állandóan benne voltak ezek a fogások. Ma sajnos egyre többször fordul elő, hogy a családok beugranak egy gyorsétterembe vagy rendelnek egy tésztát, és meglehetősen ritkán esznek otthon a gyerekek például főzeléket. Így ezekkel az ízekkel az oviban kell megismerkedniük. Ott találkozni először a spenóttal és a sóskával....lássuk be, ez nem könnyű feladat!

Elő a túlélőkészlettel!

Mit tegyünk hát akkor, amikor azt érezzük, hogy sürgősen ki kell kapcsolnunk a mindennapi gondokat az agyunkból?

Íme néhány gyors tipp, ami nem túl időigényes és a pénztárcádat sem terheli:

  • Aludj! Egyszerűnek tűnik, de aki küzdött már alvásproblémával az tudja, hogy nem az. Pedig a pihentető alvásra mindannyiunknak szüksége van. Semmi sem nyugtatja annyira az idegeket, mint az ellazító, mély álom. Ha nem megy könnyen, akkor hallgass relaxációs zenét és tegyél a párnádra pár csepp levendulaolajat, ami szinte csodát tesz a fáradt elmével.
  • Lazulj légzésgyakorlattal! Kezd a legegyszerűbbel, már annak is érezni fogod a jótékony hatását! Belégzés 8 ütemen keresztül, majd bent tartod 4-8 ütemen keresztül, majd kifújod szintén 8 ütemen keresztül. Végezd el legalább ötször és máris más színben látod a világot!
  • Csinálj valamit, ami egyáltalán nem tartozik a napi rutinodhoz. Kártyázz egyet a családdal, süss egy tepsi pogácsát vagy rendezz be egy virágládát! Lényeg, hogy egészen máshol járjanak a gondolataid.
Névtelen terv (12)
  • Kezdj valamilyen alkotó tevékenységbe, amiben teljesen el tudsz merülni. Szeretsz írni? Festeni? Rajzolni? Alkoss valamit és add át magad ennek!
  • Telefonálj, zoom-olj, skype-olj olyan barátaiddal, akik legendásan jó kedvűek és mindig meg tudnak nevettetni. Hidd el, most is sikerülni fog!
  • Mozogj! Persze ne most kezd el lefutni a maratont, és nem is az a lényeg, hogy azonnal versenysportolni kezdj, csak mozogj annyit és ott, ahol jól esik. Egy jó kutyasétáltatás is megteszi. Ha nincs kutyád, akkor a házban biztosan akad egy édes öleb, aki boldogan sétál veled napi fél órát.
  • Gyakorold a hála képességét! Ez az egyik legfontosabb boldogságfokozó gyakorlat. Gondold végig, hogy a nehézséged, a gondjaid ellenére milyen sok mindenért lehetsz hálás az életedben. Ha van olyan ember, akinek ezt el is mondanád: tedd meg! Boldoggá teszed vele őt is.

Az óvodapedagógus küldetése, az egész életen át tartó tanulás fejlesztéséhez szükséges megfelelő alapok építése a gyermekekben.

A küldetés során sokféle személyiséggel, furcsasággal, félelemmel, érzékenységgel és lelkesedéssel találkoznak. Nem csoda hát, ha néha azt érzik, hogy muszáj testileg és lelkileg pihenni annak érdekében, hogy a gyerekek azt kapják belőlük, amire a legnagyobb szükségük van.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x