Fejlesztő játékok

Pozitivity Family – a családi összetartozás játéka

2020.11.17 19.00 Írta: PPNP
fejlesztő játékok
kreatív gondolkodás
pozitív gondolkodás
pozitivity

A Pozitivity Family – ahogyan a neve is mutatja – a Pozitivity társasjáték családi változata kifejezetten családok számára tervezve.

Tartalmát tekintve – a Pozitivity táblajátékhoz hasonlóan – feladatkártyákat tartalmaz. A különbség az, hogy ennél a játéknál olyan témakörök kerülnek elő, amelyek különösen a család szempontjából fontosak.

A beszélgetés, a dicséret, a közös élmények, célok, az empátia mind-mind kiemelkedő szerepet kap ebben a játékban.

Több kutatást is említhetnénk, amely a tudományos hátterét adja ennek a nagyszerű játéknak, hiszen minden feladattípus a pozitív pszichológia területén zajló kutatások alapján lett kifejlesztve. Az egyik ilyen, amelyet Marschall Duke és Robyn Fivus pszichológusok végeztek. Ők tudományos megfigyeléseik során azt találták, hogy azok a gyermekek, akik jól ismerik családjuk történetét, sokat tudnak a saját családjukról, sokkal stabilabbak, magasabb önbecsüléssel rendelkeznek.

A Pozitivity Family segítségével a gyerekek azáltal, hogy a játékon keresztül megismerhetik a családi történeteiket, egyfajta védőhálót is kapnak nehézségek idejére, ami kialakítja és fejleszti a reziliencia, a rugalmas alkalmazkodás képességét is.

Meséld el nekem

A Meséld el nekem! kártyák kétféle kérdést tartalmaznak, az egyikre a szülők, nagyszülők, felnőttek válaszolhatnak, a másik a gyermekeknek szól. Ezen kártyák segítségével a családi történeteinket ismerhetjük meg közelebbről.

Velünk történt

A Velünk történt! kártyákon 10 szó szerepel, ami valamilyen módon kapcsolódhat a családhoz. Ezeket a szavakat kell körülírni közös élmények felidézésének segítségével.

Erősségeink

Az Erősségeink kártyapakli az erősségfókuszú dicséret kialakulását segíti a családban. Az elismerés, a dicséret felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt fontos. Fantasztikus érzés, amikor valaki megdicsér bennünket, kiemeli jó tulajdonságainkat, erősségeinket.

Mozdulj

A Mozdulj! kártyacsomagban mozgásos gyakorlatok, humoros feladatok, illetve olyan kérdések, feladatok, gyakorlatok szerepelnek, ahol az empátiára, az egymásra hangolódásra lesz szükségünk.

Jövő-kép

A Jövő-kép kártyapakli fotókat tartalmaz, amelyek segítségével beindíthatjuk a fantáziánkat, és elképzelhetjük a legideálisabb jövőképet, amit csak tudunk, ezáltal fejlesztve magunkban az optimista gondolkodást.

Így csináld

A Pozitivity-ből már jól ismert Így csináld! kártyapakli újabb vicces utasításokkal gazdagodott ebben a játékban.

Boldogságkastély

A családokra fókuszálva még két kártyatípus került a Family-be, az egyik a Boldogság Kastély pakli, amely olyan családi összehangoló feladatokat tartalmaz, amelyek az egységérzést, a családhoz tartozás érzését növelik, valamint a Szót kérek! kártya, amely az önérvényesítést segíti a játékon belül, és ezen keresztül az élet egyéb területein is. .

A Pozitivity Family pozitív pszichológiai hátterét látva úgy érezzük, ezt a játékot nem lehet elég korán kezdeni, és sosem szabad abbahagyni. Minden korban egy kicsit mást tud adni a család minden tagjának.

A Pozitivity Family kártyákhoz két alap játékszabály tartozik. A Színes szívek kártyajátékkal már az egészen kicsik is játszhatnak, amennyiben ismerik a színeket és el tudnak számolni 5-ig. (Természetesen szülői segítséggel is játszható.) A kártya bal szélén található szívek közül kell választani egy színt, és attól függően, kinél van a legtöbb, az oldja meg a kártyán lévő feladatot, majd jön a következő kör.

színes szívek

A Számkirály kártyajáték a nagyobbak kedvence lehet. Ebben a játékban a bal felső sarokban lévő számokat kell sorrendbe rendezni családilag anélkül, hogy tudnánk, másoknál milyen sorszámú lapok vannak. Ha valaki téveszt, ő oldja meg a kártyáján lévő feladatot.

Számkirály

Mindeközben szívecskéket gyűjtünk, beszélgetünk, és sokat nevetünk.

A Pozitivity Family a kártyákon lévő feladatok segítségével erősíti az önbecsülést, a játékok által a társas együttműködés képességét, ezen kívül segíti az önkifejezést és pozitív fókuszt alakít ki. Valamint számtalan olyan képesség, készség fejlesztésében segít, amiket a mindennapi életünk során is alkalmazunk. Fejleszti a kreativitást, a kognitív funkciókat és készségeket, a logikai képességet, és egyes helyzetekben pedig nem csak az együttműködés, de a veszteségtűrés képességét is.

Legközelebb a játékban szereplő szörnyeket mutatjuk be nektek!

szönyek

Ha tetszik a játék, tudj meg róla még többet itt >>>

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x