Fejlesztő játékok

Pozitivity – A pozitív gondolkodás társasjátéka

2021.12.13 06.00 Írta: PPNP
fejlesztő játékok
kreatív gondolkodás
pozitív gondolkodás
pozitivity

Fejlesztő játékok sorozatunkban olyan kiadványokat, játékokat mutatunk be nektek, amelyekkel szórakozás az önfejlesztés és a gyerekekkel való fejlesztő foglalkozás is. Nem utolsó sorban kiváló ajándékok karácsonyra is!

Ebben a sorozatban nemcsak bemutatjuk ezeket a kiadványokat, játékokat, hanem hétről hétre új felhasználási módokat, játéklehetőségeket is mutatunk nektek, hogy minél jobban megismerhessétek, és minél érdekesebben, változatosabban tudjátok használni ezeket a játékos eszközöket. 

A legtöbb játék esetében kreativitásotokat használva ti is újabb és újabb felhasználási lehetőségeket találhattok ki saját igényeiteknek, lehetőségeiteknek megfelelően.

Ha már valamelyik játékot használjátok otthon vagy az óvodában, iskolában, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, játékötleteiteket. 

Ahhoz, hogy a Pozitivity társasjátékot közelebbről megismerhessük, kicsit meg kell ismernünk a néhány évvel ezelőtt, a Jobb Veled a Világ Alapítvány által elindított, és az azóta már nagy sikernek örvendő Boldogságórákat is.

Ide kattintva többet megtudhatsz róla!

Ezeken a foglalkozásokon a gyerekek azt tanulják meg, hogyan sajátíthatnak el olyan technikákat, stratégiákat, amelyekkel növelhetik az önbecsülésüket, pozitív szemléletet alakíthatnak ki, és ezen képességek segítségével pedig könnyebben birkózhatnak meg a hétköznapi élet nehézségeivel. Azok a gyerekek, akik ezt már kisgyermekkorban megtanulják, boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtté válhatnak.

A Boldogságórákon (amelyek ma már több mint 1500 intézményben, 7000 pedagógus bevonásával, és több mint 100.000 gyermek részvételével zajlanak) azokat a boldogságfokozó technikákat sajátítják el a gyermekek, amelyek a pozitív pszichológia kutatásai alapján a leghatékonyabbnak bizonyultak. 

 

Ezek a következők:

  1. A hála gyakorlása

  2. Az optimizmus gyakorlása

  3. Társas kapcsolatok ápolása

  4. Boldogító jócselekedetek

  5. Célok kitűzése és elérése

  6. Megküzdési stratégiák

  7. Apró örömök élvezete

  8. A megbocsátás gyakorlása

  9. Testmozgás

Névtelen terv (56)

Erre a 9 témakörre fűztük fel a Pozitivity táblajátékát is, hogy minél élményszerűbbé, érdekesebbé tegye ezen stratégiák elsajátítását, megtapasztalását a gyermekek számára. Azonban nemcsak a diákok számára teszi érdekessé az önfejlesztést, hanem a kisebb korosztály és családok számára is szórakoztató és hasznos játék, de jól alkalmazható munkahelyeken, tréningeken is személyiségfejlesztő eszközként.

A rendkívül egyszerű játékmenet segíti, hogy a játékosok önmagukra és egymásra is jobban oda tudjanak figyelni, valamint, hogy akár egész osztályok, csoportok játsszanak vele egyszerre. Így csapatépítő foglalkozásként is remek lehetőség.

Névtelen terv (37)

Egy dobókocka, egy homokóra, néhány bábu, és a kártyákon szereplő feladatok, kérdések, gyakorlatok által szórakozva fedezhetjük fel az önfejlesztés alapjait, ismerhetjük meg önmagunkat és játékostársainkat egy eddig talán kevésbé ismert oldaláról, gyűjthetünk közös élményeket és alakíthatunk ki pozitív szemléletmódot. 

A játékban a kártyák feladatainak megoldásával szívecskéket gyűjthetünk, amelyekből a játék végén egy közös alkotás születhet.

Névtelen terv (38)

Mire vagy az eddigi életedből a legbüszkébb? Sorolj fel három dolgot, amit szeretsz magadban! Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolhatsz és feladatokat oldhatsz meg, amikor az Ez vagyok én! kártyából húzol.

Névtelen terv (39)

Nagyon izgulok, amikor… fejezd be a Csak pozitívan! kártyapakli hasonló mondatait, majd fordítsd át őket úgy, hogy a nehézségek ellenére megtaláld a pozitívumot az adott helyzetben. Ez a gyakorlat nagyszerű lehetőség, hogy fejlesszük magunkban az optimista szemléletmódot, amelyet aztán természetes módon alkalmazhatunk a hétköznapi nehéz helyzetekben is.

Névtelen terv (40)

Mutogassátok el, írjátok körül a Mi a megoldás? kártyáin található közmondásokat, majd plusz szívért meséljetek el az életetekből egy olyan történetet, amelynek az adott közmondás volt a tanulsága. 

Névtelen terv (41)

Ez igen! – hangozhat a játékostársaidtól a dicséret, amikor a kártyák utasításai szerint elmesélsz egy esetet, amikor segítőkész, kitartó, türelmes vagy bátor voltál.

Névtelen terv (42)

A Tedd meg! kártyák megerősítései és játékos feladatai tovább színesítik a játékot, főleg, amikor egy Így csináld! kártyának megfelelően robotként vagy színpadiasan kell megoldanod az adott feladatot.

A Pozitivity játékot szinte minden korosztály játszhatja, baráti társaságok, óvodai, iskolai csoportok, munkahelyi közösségek számára is kitűnő szórakozási és önfejlesztő valamint csoportépítő lehetőség.

Ha szeretnéd még jobban megismerni a Pozitivity társasjátékot kattints ide!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x