Taní - tani

Fekvőtámasz 1 és 1. 2, avagy egy fizika órai fogadásból projekt lett

2021.02.19 18.35 Írta: Roma Ádám
fekvőtámasz
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
Roma Ádám

2020. október 16 – án a nyírpazonyi hetedikeseknek fizika órát tartottam, és épp a súrlódásról beszélgettünk, amikor kinézve az ablakon – nedves volt az út - azt mondtam a gyerekeknek, hogy a súrlódást a hóesés, a jég is nagyon befolyásolja. Majd a következő mondatom ez volt: „Fogadjunk, hogy egy hónap múlva esni fog a hó!” Egy hónap múlva, november 16-án nem esett a hó, így amit előzetesen ígértem, betartottam: 60 fekvőtámaszt végeztem el a gyerekek előtt. A fogadást tovább gondoltam és a közösségi oldalamon meghirdettem a projektet: egy zárt Messenger csoportba várom azokat, akik szívesen fekvőtámaszoznának otthon. Az eredményeket pedig folyamatosan figyelemmel fogom követni. Aki szeretne, küldhet fotót vagy videót, de ez nem elvárás.

roma_2

Azért is találtam ki ezt a projektet, mert azt vettem észre a diákjaimnál, hogy nagyon sok esetben szinte csak a vírusról beszélgettek a szünetekben és ez „zavart”. Azt gondolom, egészséges mértékben kell róla beszélni, mert fontos a megelőzés, az elővigyázatosság, de az élet nem állhat meg.

Mi az iskolában tanítunk, a szülők a gyerekeket nevelik, a fodrász a frizurákat csinosítja, az orvos a betegeket gyógyítja.

Mivel senki nem tudja pontosan, hogy mikor és hogyan ér véget ez a vírusidőszak, így 2 dolgot tehetünk: vagy várunk, várakozunk, vagy ezt az időszakot is értelmesen, célokkal kitűzve éljük meg. Az okos ember mindig a körülményekhez alkalmazkodik, abból próbálja a legtöbbet kihozni és cselekszik. Ha tél van, akkor nem a strandolás után vágyakozik; ha útközben defektet kap az autója, akkor a létező leggyorsabb megoldást keresi, nem pedig azt várja, hogy a probléma megoldja önmagát.

Azért kezdtünk el fekvőtámaszozni, hogy a vírus ideje alatt, legyen egy újabb cél az életünkben, egy új impulzus. A szürke hétköznapokat ezzel is színesítjük, a gondolatainkat eltereljük.

Az első projektben 3-5 hét alatt 100 000 fekvőtámaszt végeztünk el közösen.

Nagyszerű közösségi élmény volt ez mindannyiunk számára. Számtalan iskola, országosan ismert ember csatlakozott a csapathoz, mint Drávucz Rita, Katus Attila, Deák – Bárdos Mihály, Keszthelyi-Nagy Rita, mely egyfelől megtisztelő, másfelől motiváló volt. Az első projektben 650 fő vett részt, 23 szervezet, mint pl. a Naked WaRRior Team, a Nyíregyháza Spartacus FC futballcsapata, a 4 for Dance Egyesület.
A tagokat nagyon motiválta, hogy folyamatosan, naponta jöttek az eredmények a zárt csoportba. Nem egy ember jegyezte meg, hogy nem akartak lemaradni és inspirálta őket az, hogy ennyi ember dolgozik egyszerre egy közös cél érdekében.

roma_3

Amikor véget ért az első széria december elején, nagyon sokan szerették volna, hogy legyen folytatás. Így ez év január 2-tól február 28-ig tart a II. széria.
Jelenleg, a 38. napon a következőképpen állunk:

  • Fekvőtámasz: 153 387
  • Felülés: 43 956
  • Guggolás: 36 485
  • Négyütemű fekvőtámasz: 4 192
  • Húzódzkodás: 3 297
    Összesen: 241 317

Az első széria után a csoporttagok szerették volna, hogy a fekvőtámasz mellett legyenek még plusz gyakorlatok is.

Február végéig szeretnénk elérni a 400 000 – et, de ha nem sikerül és „csak” 350 000 lesz a vége, mi már akkor is nagyon sokat nyertünk.

Nyertünk, mert erősebbek lettünk fizikálisan és mentálisan is. Ezek a gyakorlatok mind a kitartásra, mind az eltökéltségre, mind a rendszerességre is neveltek minket. Mivel a gyakorlatok nagyrésze monoton elfoglaltságot eredményez, ezért is jobb közösségben megvalósítani.

Gyakran tartok előadásokat is mind az iskolában, mind a rádióban, vagy ahol erre lehetőség adódik, és mindig 4 kulcsfogalmat emelek ki.

Egyaránt fontos a sport, a szellemi tevékenységek, a lelkünkkel való rendszeres foglalkozás és a közösségi programok, élmények.

Ha az említett 4 „szelet” életünk szerves része lesz, akkor kiegyensúlyozott, vidám, boldog gyerekek és felnőttek lehetünk. Sőt, hiszem és tudom, hogy leszünk. Ebből a 4 szeletből mi kettőt rendszeresen alkalmazunk: sportolunk és a közösségi szellemet erősítjük. Valamint a lelki egészségünk egy részét is erősíti ez a projekt.

Ahogy az első projektben, úgy a második szériában is vannak csapatok, akik erősítenek minket, mint pl. a Filo focicsapat, a zentai Tiszavirág Kajak Klub, a női Újpesti röplabdacsapat.
A Fekvőtámasz 1. 2 – ben is vannak országosan ismert emberek, akik inspirálnak, segítenek bennünket: Drávucz Rita, Pelle Anikó, Kisteleki Dóra, Kovacsics Anikó, Csorba Lóránt (Lóci).

Már most beszélgetünk arról, hogy egy következő projektre is igényt tartana a nagy csapatunk, amely nagyon jól esik, motivál és pozitív visszajelzés is számomra, hogy szeretik ezeket a programokat felnőttek és gyerekek egyaránt.

roma_4

Gondolataimat egy Böjte Csaba atya által korábban megfogalmazott idézettel zárom:

Arra buzdítok minden kedves Olvasót, hogy ne foglalkozzon a világ hisztijével, inkább ültessen a kertbe egy fát, gondozza a rózsabokrokat, főzzön valami finomat, kedveskedjenek pajkosan egymással, és tegyék rendbe az otthonukat! (Böjte Csaba)

 

Ettől jobb lesz a világ, értékesebb lesz az élet. Viszont ha bosszankodnak, pánikba esünk, akkor legfeljebb csak idegesebb lesz a világ.

Ha azt mondanák, hogy itt a világvége, akkor is szépen megöntözném a virágaimat, és ebéd közben megnevettetném a gyermekeinket, mert a jó Isten ezt a feladatot bízta rám, és mert talán a friss virágok között, derűs együttlétben a világvége is elviselhetőbb lesz.”

Ebben a nehéz helyzetben, mi is ezt éljük meg. Megnevetettjük egymást, megöntözzük egymás lelkét nap mint nap a szuper fotókkal, az extra teljesítményekkel és kedveskedünk egymással a csoportban, amikor megdicsérjük, elismerjük a másik teljesítményét.

Zárszóként pedig a közös mottónkkal köszönöm meg mindenkinek, aki részt vett ebben a csapatmunkában:

Együtt erősebbek vagyunk!

A képeket a cikk írója bocsátotta rendelkezésünkre.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x