Szakértői interjúk

„Hitem szerint a kapcsolatok miatt vagyunk itt a Földön”

2022.02.08 01.12 Írta: PPNP
boldogság világnapja
konferencia
pozitív nevelés
pozitív pszichológia
utak egymáshoz

Dr. Piczkó Katalin pszichiáter, tréner, coach, párkapcsolati szakértő, a Boldogság Világnapján rendezendő ingyenes, online konferencia előadója. Vele beszélgettünk arról, hogy miről szól majd a márciusi előadása és milyennek látja a jövőt a társas kapcsolatokat illetően.

Miért fontos számodra ez a téma, amit márciusban megosztasz a konferencia résztvevőivel? Van személyes indíttatás is benned a téma iránt?

Mióta az eszemet tudom, gyermekként is az emberi kapcsolatok érdekeltek, később a férfi-nő kapcsolat, a polaritás, a párkapcsolat. Mit jelent a kapcsolatban a szerelem? Mi ez a különös érzés, ami megtörténik velünk és mit jelent a szeretet, hogyan miért alakul át?

Hitem szerint a kapcsolatok miatt vagyunk itt a Földön. A fejlődés számomra azt jelenti, hogy minél inkább létrehozzunk saját magunkban, a világunkban, legalább a közvetlen környezetünkben egy szeretetteli állapotot. Izgalmas kérdés, hogy hogyan, mikor bukunk el ebben, és hogyan térhetünk vissza erre az útra.

Mit gondolsz, mik a legfontosabb összetevők egy boldog társas kapcsolatban? Mi az, ami egészen biztosan nem hiányozhat az emberekből ahhoz, hogy működjön?

Viselkedésünket meghatározzák az érzéseink, érzéseinket pedig nem a másik ember viselkedése befolyásolja, ahogy megtanuljuk megélni, hanem az, hogy a vele való kapcsolatban mennyire elégülnek ki a szükségleteink. Érzelmeink valójában a kielégített vagy ki nem elégített alapvető szükségleteinkből fakadnak.

Mi az, ami nagyon fontos egy boldog társas kapcsolatban?

Éppen az, hogy ezek az alapvető szükségletek, mint a feltétel nélküli szerettet, az elfogadás, összetartozás érzés, intimitás, őszinteség, nyitottság, bizalom, biztonság, inspirálódás, változatosság ezek kielégüljenek

Ugyanakkor az összes alapvető szükségletünket egyáltalán nem könnyű egyetlen kapcsolatban kielégíteni. A kérdés az, hogy egyetlen kapcsolatban fel tudunk-e nőni mindketten ehhez.

Bizonyos szempontból a covid megtépázta, más szempontból megerősítette a kapcsolatainkat. Szerinted lesz covid előtti és covid utáni párkapcsolati minta? Vagy ezeken a mintázatokon a pandémia alapvetően nem változtatott?

A bezártság a bizonytalanság próbára teszi a kapcsolatot, ugyanakkor néhány ismerősöm, kliensem arról számolt be, hogy közelebb kerültek egymáshoz, jobban összehangolódtak. A többségüknél viszont az összezártság inkább megtépázta a kapcsolatot. Ingerültebbek lettek, türelmetlenebbek egymással.

boldog_pár

Nehéz volt a szerepek újrafelosztása, egyszerre mindenkire több feladat hárult, több lett az ingerültség a konfliktus és sajnos konfliktusainkat nem tanuljuk meg építő módon kezelni.

Ezekben a konfliktusok során nagyon könnyen olyasmit vágunk stresszes állapotban a másik fejéhez, amit utána magunk is megbánunk, mert sérül a másik önbecsülése, énképe.

Ez pedig az egyik legfontosabb meghatározója a kapcsolat minőségének, a pozitív érzelmeknek.

Mit gondolsz, mi lesz az aktuális téma 2023 márciusában a Boldogság konferencián?

A felszín mindig változik, mindig új és új divatos fogalmak alakulnak, reziliencia, mindfulness, ugyanakkor ezeknek a gyökereit pontosan megtalálhatjuk többszáz, ezer évvel ezelőtt is. A felszín mozdul, a mély változatlan. Hogy pontosan milyen divatos kifejezés fog előkerülni azt nem tudom, de biztos, hogy az alapvető létkérdések mozgatnak bennünket. Mit gondolok a körülöttem levő világról, életről, halálról? Mit gondolok a szabadságról, van-e szabad akarat, hogy működik a szabad akarat a párkapcsolaton belül? Le tudjuk-e vetkőzni az otthonról hozott transzgenerációs mintáinkat, vagy ugyanazt a sorskönyvet írjuk, tovább? Mitől tudok tartósan egy boldog örömteli állapotban lenni? Hogyan tudok kimászni elkülönültségem börtönéből és másokhoz kapcsolódni?  Az örökös visszatérő kérdés pedig magunknak: ki vagyok én? Ezek azok a kérdések, amelyekre adott válaszaink meghatározzák boldogságunkat.

Ha lehetne 3 kívánságod, amivel jobbá tehetnéd az emberek közötti viszonyokat, akkor mi lenne az? Több empátia? Kevesebb gyűlöletbeszéd? 

  • Meglátni, hozzákapcsolódni a saját szükségleteinkhez, megérteni ezt. Mélyebben megérteni saját magunkat. Minél mélyebb önismerettel rendelkezünk, annál inkább azt érzékeljük, hogy ember vagyok, és semmi emberi nem idegen tőlem. Egyre inkább képessé válunk a másik másságának elfogadására. Minél jobban megismerjük magunkat annál kevesebb az ítélkezés bennünk, annál több az elfogadás, a lehetőség arra, hogy szeretettel forduljunk másik felé.
  • Meglátni, megérteni a másik szükségletét is, bármilyen állarccal közli ezt velünk. Lehet ez az állarc akár támadás, ítélkezés, becsmérlés. Meglátni, felismerni azt, hogy a ki nem elégítet szükségleteiből fakadó stresszes reakciója alatt mi az, amit kér, mit szeretne valójában.
  • Saját fájdalmunkon túl, rálátni a másik fájdalmára is, észrevenni, hogy mennyire közös a gyökerünk és visszatalálni az egység birodalmába.

És ha csak egy kívánságod lehetne?

Megpillantani a nagy egészet. Az élet és a halál körforgását, rálátni arra, hogy miért vagyunk itt. Egyfajta megvilágosodást az emberiség számára. Ha mindezt meglátnánk, akkor minden pillanatban megőrizhetnénk és hozzákapcsolódhatnánk a bennünk levő szeretetteli, isteni részünkhöz.

AZ INGYENES ONLINE KONFERENCIÁRA IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x