Taní - tani

Hogyan tehetjük boldogabbá az adventet koronavírus idején?

2020.12.14 05.00 Írta: Morvai Dóra
advent
koronavírus
Morvai Dóra
pozitív nevelés
pozitív pedagógia

Morvai Dóra német-történelem-etika szakos tanár, a Pozitív Pedagógia és Nevelés Programban a Jóllét tanításának nagykövete. Fogadjátok szeretettel adventi írását!

Advent mindig a boldog várakozás időszaka az évben. Ez elég nosztalgikusan hangzik, de 2020. sok mindent megváltoztatott az életünkben: Az egész év próbára tette a türelmünket. Az lenne a legjobb, ha ebben az időszakban felhőtlenül tudnánk örülni. Először jött a félelem: Mi történhet? Meglátogathatom a családomat? Aztán jöttek a praktikus kérdések: Hogyan utazhatunk biztonságosan? Minden kapható lesz a boltokban? Nálunk van-e a maszk? A tavasz mindenkit megviselt, az emberek belefáradtak, kialakultak az új, hétköznapi rutinok. És végül őszre tudatosult bennünk a felismerés: A világjárvány nem fog egyhamar véget érni.

maszk

Nagy várakozással tekintünk a jövőbe, várjuk az orvosi megoldást, az oltás elérhetőségét. Legalább ekkora a várakozás arra is, hogy az életünk visszatérhessen a normális kerékvágásba. A bezárkózás ideje sok embert nehéz próba elé állít: nem láthatjuk a barátainkat és a rokonainkat, szabadságot és gondtalanságot szeretnénk, visszatérni a normális hétköznapokba.

Szaporodnak a neten is a #ha ennekegyszervégelesz bejegyzések…..

De igazából nem is sejtük mikor lesz ez…. Ez a várakozás mássá teszi az idei adventi időszakot is. Rányomja a bélyegét a napjainkra, nem összehasonlítható a korábbi évek decembereivel… Ez a várakozás inkább arról szól, hogy mindenki próbál a lehető legtöbbet kihozni ezekből a napokból, úgy tenni, mintha minden rendben lenne. A vágyakozás- akár egy kitűzött cél, akár egy másik ember iránt- sokat segíthet rajtunk, ha tudatosak vagyunk, akkor ez akár hasznos lehet a számunkra. Ha azonban céltalanul nézünk magunk elé, és csak várunk és várunk, az csak növeli a tehetetlenséget és a félelmet bennünk.

Az embereknek szükségük van valamire, aminek örülhetnek, amire lehet várakozni. Ez a mostani időszak azonban meglehetősen ellentmondásos, hiszen nem mindegy, hogy azért várakozunk arra, hogy újra kinyissanak az éttermek, mert a kedvenc helyünkön akarunk a barátainkkal találkozni, vagy épp azért mert újra dolgozni szeretnénk ebben az étteremben… Sajnos a bezárkózás időszakának nem csak pszichológiai, de anyagi vonzatai is vannak….

Az advent mindezeket az érzéseket felerősíti bennünk.

A decemberi időszakot az utóbbi években már amúgy is sokan stresszként élték meg, a vásárlás, rohanás, a kötelező programok elvették az ünnepi készülődés meghitt hangulatát. Ez az év ebben talán kivételes lehet, ha nem hajszoljuk a teli boltokban a tömegben az értelmetlen ajándékokat, és elmaradnak a kipipálandó rendezvények…

tömeg

Az idei advent remek lehetőség a célok kitűzéséhez, a régi értékekhez való visszatéréshez.

Minden egyes meggyújtott gyertya az adventi koszorún, egy kis ablakocska kinyitása az adventi naptárban, a Mikulás érkezése- mind-mind kapaszkodót jelenthetnek a számunkra. Élvezzük ki ezeket az alkalmakat, ragaszkodjunk a normális világunkhoz! Ezek a hetek tökéletesek arra, hogy hasznossá tegyük magunkat: válogathatunk a régi fényképeink között, gyönyörűen kidíszíthetjük a lakásunkat, vágjunk bele apróbb projektekbe, ha már ennyi időt kell otthon töltenünk, élvezzük ki ezeket a perceket! Töltsük el együtt élményekkel és értelmesen az időt, ami most a nyakunkba szakadt!

Az advent hagyományosan az elcsendesedés, az önmagunkba nézés időszaka. Ebből a jelenlegi helyzetből tanulhatunk is: nem kell mindig mindennek tökéletesnek lenni, nem kell mindig mindenből többnek, jobbnak lenni! A barátság, az ölelés és a kapcsolatok igazán felértékelődtek a jelenlegi helyzetben.

És mindezt hogyan élik meg a gyerekek?

Gondolunk rájuk, milyen gondolatok járnak az ő fejükben? A félelem sajnos bennük is ott van, főleg akkor, amikor a betegség megjelenik a környezetükbe, és esetleg egy-egy osztály, család, barát karanténba kerül. A december az egyik legszebb időszak az iskolai tanévben. A tanulás mindig egy kicsit háttérbe szorult, a leckék és a dolgozatok helyét átvették a közösségi programok, az élmények gyűjtése…Mi pedagógusok igyekszünk a jelenlegi korlátozott lehetőségek között is pótolni ezeket az elmaradó élményeket. Egyensúlyozunk, mi az, amit lehet, mi az, amit nem tehetünk meg…

gyerek (2)

Az iskola közösségi oldalán naponta jelennek meg az elmúlt évek emlékei….

A karácsonyi vásárban jártunk….., közös iskolai mozizás volt…… nálunk járt a Mikulás….. angyalkázást tartottunk az utolsó osztályfőnöki órán….. színházba ment az osztályunk…. részt vettünk a „Nagy európai karácsonyfadísz-csereprogramban”…. hatalmas vetélkedőt tartottunk a tornateremben…. karácsonyi műsor szerveztünk a szülőknek….Mintha egy másik világban éltünk volna, idén ezeknek a programoknak a nagy része sajnos elmaradt. Ez fájó pont, hiszen sok gyereknek ezek az események jelentették a legszebb karácsonyi élményeket, itt volt lehetőségük kikapcsolódni, megtapasztalni, milyen egy igaz ünneplés….Naponta kapjuk a kérdéseket a gyerekektől: Idén mi lesz? Elmehetünk? Ajándékozunk? Megcsináljuk? Megnézzük? Részt veszünk?

A gyerekek ugyanúgy, ahogy mi felnőttek is, ragaszkodnak a mindennapi rutinjukhoz, a megszokott dolgokhoz.

Mi pedagógusok támogathatjuk őket, segíthetünk ebben, megpróbáljuk pótolni a kieső élményeket, lelkileg támogatni a gyerekeket, és egyben egymást is. Sokszor elég annyi is, ha az óráinkból szánunk némi időt a beszélgetésre, meghallgatjuk a panaszokat. Néha többet is tehetünk: nincs karácsonyi mozi, de levetíthetünk egy filmet az interaktív táblán az osztályteremben egy kis pattogatott kukoricával…. karácsonyi mézeskalácsot süthetünk a technika teremben…. egy kis angyalkázás azért mehet …. Leveleket, képeslapokat azért írhatunk a rászorulóknak…. Jöhet a Mikulás, de csak az udvarra…. A furcsa meglepő helyzeteken azért nevetni is kell néha….

A tanítás mellett az is a feladatunk, hogy egészséges, boldog gyerekeket is neveljünk. A szigorú szabályok betartása mellett fontos, hogy a lelki egészségre is figyeljünk.

Hiába tilos, azért egy – egy ölelés becsúszik…. És a jó, szerető szavak, a lelki támogatás pedig nemhogy nem tilos, DE KÖTELEZŐ!

Tegyük szebbé mindenki számára ezt az időszakot!

felhasznált irodalom:

https://www.domradio.de/themen/advent/2020-11-29/warten-und-hoffen-wie-der-advent-trotz-corona-zur-zeit-der-vorfreude-werden-kann

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x