Gyökerek és szárnyak

Így neveld a sárkányodat! Ja nem..Így kezeld a tinédzsered!

2021.12.07 04.00 Írta: PPNP
kamaszok
pozitív nevelés
pozitív pszichológia
pozitív szülő
tinédzserek

Akinek tizenéves gyereke van az tudja, ez az időszak próbára tesz mindenkit. Pedagógust, szülőt, testvért, de leginkább magát a tinédzsert. Távol álljon tőlünk, hogy túlmisztifikáljuk ezt a kort és úgy tegyünk, mintha valami megoldhatatlan feladat-hegy tornyosulna elénk. De nem tehetünk úgy sem, mintha ez még mindig a boldog gyerekkor lenne, amikor egy kis közös játék minden rossz gondolatot, érzést képes elűzni.

Milyen is az a tizenéves?

A tizenévesek rendkívül magányosak és nagyon gyakran keverednek önellentmondásba. Az iskolában, az osztályban, az edzésen vagy egyéb különórákon kialakuló csoportokban arra törekszenek, hogy egyéniségnek tűnjenek, mégis leginkább társaik elfogadására vágynak. Az unásig ismételt mondat „A ti generációtok még ezt így csinálta, de a mienk már egy másik generáció.” nemcsak érzés a részükről, de minden vitában bevethető érv is.
Egyrészt legyőzhetetlennek érzik magukat, másrészt gyakran rendkívül bizonytalanok. Szélsőséges esetben akár önpusztítóak is lehetnek.

Névtelen terv (15)

Túlélési tippek szülőknek

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot azoknak a szülőknek, akik éppen most is a netet bújják vagy szakkönyvet keresnek a polcon, hogy valahol megtalálják a Bölcsek kövét, hogy onnantól minden gördülékenyen menjen majd a kamaszukkal. Nekik készült ez a lista, amelyből ha csak egy is működik az adott helyzetre, akkor már nem hiába szedtük csokorba.

Kezdjük a legfontosabbal!

Minden jó szülő-gyerek kapcsolat alapja az őszinte szeretet és tisztelet egymás iránt.

Ha a gyermeked úgy nőtt bele a kamaszkorba, hogy támogató, szerető, meleg légkör vette körül, akkor kisebb az esélye a nagy kilengéseknek, mintha túlszabályozott, tekintélyelvű, maximalista szülők elvárásainak kellett addig megfelelnie.

Ha eddig jó volt a kapcsolatotok, akkor bízz benne most is!

Bízz abban, hogy megosztja veled a nehézségeit, a fájdalmait, a kétségeit és az örömeit is. Már nem úgy, mint alsós korában, amikor csak úgy ömlött belőle a szó, de nem távolodik el tőled messzire, hiszen tudja, hogy nemcsak neki van szüksége rád, de neked is rá. Persze a tinédszerkor jellemzője, hogy önmagát keresi, és eközben a keresés közben nem tehet mást, mint természetesen határt húz maga és a szülei közé. Én én vagyok és nem az anyám és nem az apám. Más vagyok. Egy önálló ember.

A nehezebben kezelhető tinédzserek egyik leggyakoribb jellemzője, hogy szeretnek elmenni a falig egy-egy helyzetben. Néha foghegyről odadobnak egy tiszteletlen félmondatot vagy csak nem hallgatják meg az éppen beszélő felnőttet.

Vigyázz! Ezekben a helyzetekben ne veszítsd el a fejed!

Mert minél erősebben és gyorsabban reagálsz egy ilyen helyzetben, minél idegesebb leszel, annál inkább azt gondolja a tinédzsered, hogy hatalma van feletted. Kicsit olyan ez, mint a hisztis három éves, aki próbálgatja a határait és ha egyszer is engedsz és látja rajtad, hogy ha hisztizik a boltban akkor megkapja a Kinder tojást, akkor újra és újra megteszi hiszen egyszer már működött. Különös, de ugyanez történik a tizenévesekkel is, csak mindehhez már nem annyira cukik.

Maradj nyugodt!

Minél kevésbé reagálsz a provokációkra, annál több esélyed van arra, hogy szót értsetek egymással. Vegyél egy mély lélegzetet és számolj lassan tíztől visszafelé. Ez a legtöbb esetben segít megnyugodni. Ha nagyobb a baj, kezdheted a számolást 20-tól.

Húzd meg a határokat!

Ahogyan a párkapcsolatban, a családi és baráti kapcsolatokban is fontos a határok meghúzása ugyanúgy rendkívül fontos a „meddig mehetsz el” tisztázása a tizenéves gyerekünk esetében is. A legtöbb tinédzser rendkívül nagynak, önállónak érzi magát, mindent egyedül akar megoldani, elvégezni. Egészen biztos abban, hogy már simán meg is tudna élni egyedül.

Mivel a tinédzserek többsége nagyobb önállóságot akar megtapasztalni, egyesek elkerülhetetlenül kihívást jelenthetnek szüleiknek. Ezekben a helyzetekben nagyon fontos a határok meghatározása a működőképes és konstruktív kapcsolat fenntartása érdekében. A határokat világosan és konkrétan kell megfogalmazni.

Névtelen terv (13)

Tisztelet

Egymás kölcsönös tisztelete. Ennek betartásán nagyon sok múlik. Ez a határ nem engedi, hogy olyan elhúzódó sérelmek keletkezzenek, amik megmérgezik a kapcsolatotokat. Ha el is hangzik néhány olyan mondat vagy szó, ami túl van a határon és nem szól a másik tiszteletéről, utána mindig bocsánatkérés következik. Ne feküdjetek le aludni mérges, megbántott, csalódott szívvel!

A kamaszkor nem könnyű senkinek. De mindig gondoljunk arra, hogy a szeretet és a bizalom kulcsok bármilyen titkos szelencéhez.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x