Mentális vitaminok

Kevesebb cucc, több boldogság

2021.10.05 15.02 Írta: PPNP
környezettudatosság
minimalizmus
ökológiai lábnyom
pozitív nevelés

Graham Hill újságíró, a TreeHugger.com és a LifeEdited alapítója. Az a küldetése, hogy bejárja a világot azért, hogy történeteket meséljen a fenntarthatóságról és a minimalizmusról. Tweetel a @GHill oldalon.

Hagyni kell, hogy modern városlakó legyél, és továbbra is törődj a környezettel.

Hogy mi van a dobozban? Akármi is, biztosan nagyon fontos, mert utaztattam és cipeltem magammal lakásból lakásba és újabb lakásba.

Ismerősen hangzik? Tudtátok, hogy nekünk, amerikaiaknak kb. háromszor annyi hely áll rendelkezésünkre, mint ötven évvel ezelőtt? Háromszor annyi. Szóval azt gondolnánk, hogy ezzel a sok extra térrel bőven van hely minden cuccunknak. Hát nem. Egy új iparág van fellendülőben, mégpedig a személyes raktározás.

Szóval háromszor annyi helyünk van, de annyira belejöttünk a vásárlásba, hogy még ennél is több kell.

Vajon ez hova vezet?

  • Rengeteg hitelkártya-adóssághoz,
  • hatalmas ökológiai lábnyomhoz,
  • és talán nem véletlenül ahhoz is, hogy ezen ötven év alatt a boldogságunk is elapadt.

Graham előadásában arról beszél, hogy van jobb megoldás, mégpedig, hogy a kevesebb talán több. A kevesebb holmi és a kevesebb hely kisebb ökológiai lábnyomot eredményez. Emellett nagyszerű módja a spórolásnak, ráadásul egy kicsit több könnyedséget visz az életünkbe.

Meghirdetett egy játékot azért, hogy az emberek tanácsokkal lássák el a következővel kapcsolatban: A 39 négyzetméteres manhattani lakásának elemzésére kérte az embereket. Több mint 300 javaslat érkezett a világ minden pontjáról, és végül kész lett, a saját kis ékszerdoboza. A kisebb hely kisebb rezsit eredményez - ezzel még több pénzt spórol, de az ökolábnyom is kisebb lesz. És mivel limitált számú ingóság számára tervezték a berendezést, vagyis kifejezetten neki, így nagyon izgalmas, hogy ott lehet.

Hogyan élhetünk tehát kicsiben?

  1. Először is könyörtelenül kell válogatnunk. Ki kell tisztítanunk életünk artériáit. A póló, amit évek óta nem vettem fel? Itt az ideje, hogy kidobjam. Meg kell szabadulnunk az oda nem tartozó dolgoktól az életünkben, és meg kell tanulnunk meggátolni a beáramlást.
  2. Másodszorra, az új mantránk: a kicsi szexi. Hatékony térkihasználást akarunk. Olyan dolgokat akarunk, amiket arra találtak ki, amire az idő nagy részében használjuk őket, nem amire alkalmanként.
  3. Végül pedig többfunkciós tereket és felszereléseket akarunk.

„Nem azt mondom, hogy mindannyiunknak 39 négyzetméteren kéne élnie. De fontoljuk meg egy szerkesztett élet előnyeit. Hogy mi van a dobozban? Igazából nem számít. Tudom, hogy nincs szükségem rá. Mi van a tiédben? Talán, de csak talán, a kevesebb lehet több. Úgyhogy csináljunk több helyet a jó dolgoknak.”

Szeretettel ajánljuk ezt a nagyon izgalmas előadást a minimalizmusról.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x