Gyökerek és szárnyak

Legyen a szeretet a legfontosabb!

2022.02.10 01.39 Írta: Galambosiné Honfi Anita
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
pozitív pszichológia
pozitív szülő
szeretet
társas kapcsolatok

Képzeljünk el egy világot, ahol a szeretet a legfontosabb minden egyes ember életében! Milyen is lenne? Ebben a világban reggel ránk mosolyogna, aki szembejön, udvariasan átadná a helyét a fiatal az idősnek, megköszönnénk, amit kapunk, és mindig hálásak lennénk azért a sok jóért, ami életünkbe jön, s amit jelenleg észre sem veszünk.

Nem puffognánk, nem elégedetlenkednénk folyton, mert ahol a szeretet tölti be az ember szívét, ott nem marad hely gonoszságnak.  Ha a szeretet lenne a legfontosabb az életünkben, nem irigykednénk, nem pletykálkodnánk, hiszen boldoggá tenne a másik ember sikere. Elfogadnánk, hogy mások másképp gondolkodnak, nem minősítenénk, nem kritizálnánk, de legfőképp nem bántanánk egymást.

Az jár az eszemben, hogy ha a szeretet lenne a legfontosabb az életünkben, akkor talán úgy bánnánk egymással, ahogy gyermekeinkkel. Elnézően, türelmesen, megbocsájtóan. Megadnánk egymásnak a hibázás lehetőségét, és sosem beszélnénk egymással lekezelően, megalázóan, bántóan. Mert gyermekünk bármit is tesz, szeretjük, szeretetünk soha el nem múlik. Mi történne, ha így éreznénk egymás és magunk iránt?

szeretet_család

Jóval kevesebb stressz érne bennünket. Kiegyensúlyozott társas kapcsolataink pedig segítenének a feszültség oldásában.

A boldogságórákon, amikor kapcsolataink kerülnek terítékre, beszélünk a család fontosságáról. Elmondjuk, hogy a barátságok ápolása, a családi beszélgetések, az érintés és ölelés boldogságfokozó technika, stresszoldó funkciója van, de ezen túlmenően egészségvédő gyógyszer is. Újra és újra felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bármilyen boldog pillanatot felidézünk magunkban, ott sosem vagyunk egyedül.

Martin Seligman, a University of Pennsylvania professzora szerint mindössze egyetlen kérdésre adott válaszból megjósolható, hogy boldog emberként éled-e meg a 80. életévedet.

A kérdés így hangzik:

Van-e olyan személy a környezetedben, akit akár hajnali négykor is felhívhatsz a problémáiddal?

Én a gyerekek figyelmét arra szoktam felhívni, hogy bizony, amíg a szüleid élnek, mindig van, akit felhívhatsz hajnali 4-kor. Ez biztos. Fontos, hogy felnőtt életedben barátod is legyen ilyen. Legalább egy.

Ritkán beszélünk a boldogság és egészség kapcsán a hit szerepéről. A hívő embereknek mindig van valaki, akihez bármikor fordulhatnak. Éjjel és nappal. Bármilyen gondjukkal.

A spiritualitás összefüggéseit a testi és lelki egészséggel már sok-sok kutatás megmutatta.

A már említett Martin Seligman a karaktererősségek közé is felvette. Kár lenne tagadni, hogy az élet eredete, mindenek értelme, életünk miértje előbb-utóbb mindnyájunkat foglalkoztatja.

Kopp Mária–Skrabski Árpád kutatásai alapján a vallásgyakorlók a depresszió, a szorongás, a reménytelenség alacsonyabb fokát, a WHO „Jóllét életminőség” kérdőív magasabb értékét mutatták.

„Mind a vallásgyakorlás, mind a vallás fontossága igen jelentős védőfaktor az önkárosító magatartásformákkal kapcsolatban. A dohányzás és a tömény alkohol-fogyasztás lényegesen ritkább azok között, akiknek fontos a vallás, illetve akik vallásukat gyakorolják.…. A vallásosság tehát igen jelentősen csökkenti a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések – a szív-érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek – legfontosabb életvezetési rizikófaktorait, a dohányzás és kóros alkoholfogyasztás és az ezek hátterében álló nem adaptív megküzdési stratégiák gyakoriságát.”

A hívő ember gondolkodásmódjától nem áll távol, hogy egy probléma sosem véletlen, megoldását követően abból erősebben, jobb emberként kerülünk ki. Ez a kognitív áthangolás, átstruktúrálás képessége hatékony megküzdési stratégia.

hit

És persze nem szabad megfeledkeznünk a társas támogatás, a társadalmi kohézió stresszoldó szerepéről, ami a vallási közösségekben nagyon is adott. Az egyházi közösségek jellemzője a nehéz élethelyzetben lévő társuk segítése, törődés az idősekkel, az altruizmus, és ez jelentős egészségügyi és lelki védő tényező.

Mert mi is a hit legfőbb alapja? A szeretet. Szeresd embertársaidat, mint önmagadat. “Amilyen mértékben növekszik benned a szeretet, olyan mértékben szebb leszel. Mert a szeretet a lélek szépsége.” (Szent Ágoston)

Teremtsünk hát egy olyan világot, ahol a szeretet a legfontosabb minden egyes ember életében! Még nem késő!

Felhasznált irodalom:

https://dietless.hu/baratsag-es-tarsas-kapcsolatok/

http://real.mtak.hu/58263/1/mental.11.2010.1.1.pdf

http://www.csaladpszichologia-kutyasterapia.hu/index.php/szakmai-gyujtemenyek/47-vallasossag-es-lelki-egeszseg

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x