Gyökerek és szárnyak

Miért fontos, hogy a legjobbat lássuk meg és azt tápláljuk a gyermekünkben?

2023.02.14 14.28 Írta: PPNP
erősségek
karaktererősségek
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív szülő
szülő-gyerek kapcsolat
szülőség

A legtöbb szülő optimista, rugalmas, jól teljesítő, önmagukkal és másokkal szemben gondoskodó gyermekeket szeretne nevelni. De a társadalomban gyakran a "jó szándék - rossz irány" forgatókönyv valósul meg. Negatív eszközökkel próbálunk pozitív célokat elérni: hajlamosak vagyunk kritizálni, hajszolni és nyaggatni a gyerekeinket a gyengeségeik miatt és, hogy mennyire nem képesek elérni a céljaikat - és a végén úgy érezzük magunkat, mintha csak önként vettük volna fel a rossz zsaru, hajcsár, ünneprontó szerepét.

Te is érzed úgy, hogy annyira lefoglal, hogy a gyerekeidet a társadalom elvárásainak megfelelően neveld, hogy nem hagyod, hogy olyanná váljanak, amilyenek valójában? A jó hír az, hogy a jövő nemzedékeit nevelő szülők közvetlenül befolyásolhatják a folyamatot, megkérdőjelezhetik ezeket a negatív szokásokat és másképp cselekedhetnek. A bónuszként pedig kiszabadíthatod magad a folyamatos kritizáló szerepből, és boldogabb, harmonikusabb családi életed lesz.

Az erősségeken alapuló szülői nevelés egy új, hatékony módszer, amely segít észrevenni gyermeked erősségeit, utakat mutat ezen erősségek fejlesztésére - akár a gyermek fegyelmezésének részeként is.

A kutatások szerint minden gyermeknek megvan az a képessége, hogy a 24 karaktererősséget, köztük például a kíváncsiságot, a kitartást, a csapatmunkát és a kreativitást használja. Minden gyermek egyedi, csak rá jellemző módon éli meg és fejezi ki a karaktererősségeit.

Az erősségeken alapuló szülővé válás kulcsa, hogy kialakítsuk azt a szokást, hogy a "Milyen hiányosságokat kell fejleszteni?" kérdést felcseréljük a "Milyen erősségekre van szükség ahhoz, hogy ezt a helyzetet kezelni tudjuk?" kérdéssel. Más szóval, fókuszáljunk az erősségekre!

A tudomány immár három évtizede szolgál bizonyítékokkal az erősségekre való összpontosítás előnyeiről

Akár már ma is elkezdheted! Észreveszel egy erősséget a gyermekedben, és elkezdtek róla beszélgetni: Kérdezd meg például, hogy melyik erősségét használná fel egy felmerülő probléma megoldására. Adj neki pozitív visszajelzést, miszerint értékeled, ahogy az erősségei segítik a családot. Vagy használjátok a "mi ment jól" gyakorlatot, megnevezve három dolgot, amiben sikeresnek látta magát.

Az erősségtudatosság négyféleképpen előnyös a gyermekeknek:

  1. Segít a gyermekeknek elérni a bennük rejlő teljes potenciált. A szakterületük csúcsán lévő emberek – mint pl. a Pulitzer-díjasok vagy az olimpikonok - nem azért jeleskednek, mert eltüntették a gyengeségeiket, hanem mert megtanulták maximalizálni az erősségeiket.

 

  1. Növeli a gyermekek jóllétét. Az erősségeik használata a világban való eligazodás tekintetében, összefügg a gyermekek életelégedettségének, önbizalmának és pozitív érzelmeinek növekedésével. A kutatások szerint azok a gyermekek és tinédzserek, akiknek a szülei az erősségeikre koncentrálnak, kevésbé stresszesek, jobban kezelik a barátsággal kapcsolatos problémákat, jobban betartják a házi feladatok leadási határidejét és jobb jegyeket kapnak - ez fontos ellensúlya a tinédzserek depressziójával és alulteljesítésével kapcsolatos aggodalmaknak.
  1. A gyermekek gyorsabban fejlődnek, ha az erősségeiket használják. A pszichológusok ezt multiplikátorhatásnak nevezik. Az erősségek genetikai összetevőként is megnyilvánulnak, így amikor az erősségeiket használják, sokkal gyorsabban fejlődnek és magasabb teljesítményre képesek, mint amikor a gyengeségeik fejlesztésén dolgoznak.
  1. Elősegíti a jobb szülő-gyermek kapcsolatot. Az erősségek pozitív közös teret jelentenek a szülők-gyerek kapcsolatban. Megtanulják meglátni és értékelni egymásban a legjobbat. Ez bizalmat és szeretetet épít. És amikor feszültségek merülnek fel, könnyebb emlékezni arra, hogy a gyerek nem mindig ilyen.
EKOP_banner_v1_1140x150

Visszajelzések gyerekektől:

  • Mielőtt a negatívumokat keresném valamiben, a pozitívumokat keresem. A "mi ment jól" gyakorlat erre ösztönöz. A családommal minden este három "mi ment jól" dolgot osztunk meg egymással. Anyukám még a munkahelyén is használja!
  • Régebben hagytam, hogy a stressz és a szorongás teljesen átjárja a gondolataimat. Mostanra megtanultam azonosítani a probléma okát, és keresem a módját, hogy hogyan kezeljem azt.

Visszajelzések szülőktől:

  • Készítettünk egy erősségprofilt a családunkról, és kitettük a hűtőszekrényre. Most, hogy ismerjük az erősségeinket, lehetőséget teremtek a gyerekeknek, hogy otthon is használhassák az erősségeiket. Oliviát és Jacksont megkérem, hogy használják a lelkesédésüket a vendégek fogadására, míg Elijah-t a körültekintésre/óvatosságra a kockázatok csökkentéséhez. A gyerekek szeretik családon belül egymás erősségeit kihangsúlyozni.
  • Imádom látni Will csendes magabiztosságát, amikor a kitartás erősségét használva megoldja a problémákat. Szemkontaktusba kerülünk, és látom, ahogy szinte észrevétlenül biccent, hogy azt mondja: "Megoldom", én pedig biccentek neki, hogy "Tudom".

Ha a gyerekek megtanulják meglátni saját erősségeiket, akkor másokat is bátoríthatnak azok használatára. Talán azáltal, hogy ez a különleges tudás elterjed a közösségekben, ez a világ boldogabb, támogatóbb hellyé válik.

 

Az eredeti cikket írta: Dr. Lea Waters. Forrás: https://www.viacharacter.org/topics/articles/why-its-important-to-see-and-nurture-the-best-in-your-child

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x