Szakértői interjúk

Miért nem értjük egymást? – Közös nevezők nyomában

2022.03.07 11.08 Írta: PPNP
100mondat
boldogság konferencia
boldogság világnapja
limpárimre
társas kapcsolatok
utak egymáshoz

Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus, A siker tervezhető és a 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet című könyvek szerzője. Az Utak egymáshoz - Fókuszban az emberi kapcsolataid, mint jólléted legfőbb záloga című ingyenes online konferencia előadója. Előadásának címe Miért nem értjük egymást? – Közös nevezők nyomában. Ennek apropóján beszélgettünk.

Miért fontos számodra ez a téma, amit márciusban megosztasz a konferencia résztvevőivel? Van személyes indíttatás is benned a téma iránt?

Évek óta azt látom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Férfi nem érti a nőt, nő a férfit. Anyós értetlenkedik vején, meny pedig apósán, főnök hüledezik beosztottja lépésein, s az alkalmazott gyűlölve szemléli, hogy odafönt már megint mit találtak ki neki. Sérül a közöttünk lévő kommunikációs, értelmi és érzelmi híd is. Utóbbi fáj a legjobban. Ezért választottam ezt a témát, amikor felkértetek.

Mit gondolsz, mik a legfontosabb összetevők egy boldog társas kapcsolatban? Mi az, ami egészen biztosan nem hiányozhat az emberekből ahhoz, hogy működjön?

Párkapcsolat témában számomra Leonardo örökbecsű mondata a titkos összetevő: „A boltív két egymásnak támaszkodó gyengeség, melyből végtelen erő keletkezik.” A baj pedig abból van, tegyük hozzá, ha az egyik fél már oszlopban gondolkodna és cselekedne, a másik viszont még mindig boltívben. Ekkor kellenek nagyon külső kapaszkodók.

Bizonyos szempontból a covid megtépázta, más szempontból megerősítette a kapcsolatainkat. Szerinted lesz covid előtte és covid utáni párkapcsolati minta/probléma? Vagy ezeken a mintázatokon a pandémia alapvetően nem változtatott?

Ez a pandémia egy tisztesen nagy krízis, de a változás – most a mély pszichés és kapcsolati változásokra gondolok – nem jönnek létre ilyen könnyen. A legtöbben azt hiszik, hogy a covid előtti önmaguk 1.0-ás verziója az előző két évben 2.0-ás lett. Ezzel szemben a pszichológusi realizmusom azt súgja, hogy ez csak az 1.2-es verzió legfeljebb. Terentiustól ered: „Csak égboltot, s nem lelket vált, aki áthajózik a tengeren.” Mi is áthajózunk a covid-éra tengerén a lelkünk sajnos vagy sem, nem változik olyan könnyen, de életünk igen, de nem a mély érzelmi mintázataink, a mély önmagunk.

Mit gondolsz, mi lesz az aktuális téma 2023 márciusában a Boldogság konferencián?

Hadd fedjek fel egy titkot. A boldogság szava számomra annyira el lett inflálva, hogy nem szeretem, nagyon nem. A boldogulásról kellene inkább beszélnünk, de ezt majd a korszellem és a közélet eldönti. A magam részéről ezt a lábjegyzetet viszont örömmel kiteszem újra és újra, ha kell tízezerszer is.

Ha lehetne 3 kívánságod, amivel jobbá tehetnéd az emberek közötti viszonyokat, akkor mi lenne az? Több empátia? Kevesebb gyűlöletbeszéd? 

A szakmaiságom legalább felét arra tettem fel, hogy a magyarság 4p-indexének (puffog, pampog, picsog, panaszkodik összege) csökkentéséhez valamicskét hozzájárulhassak tisztes pszichológus kisiparosként. Ezt kiemelten fontosnak tartom. A másik, hogy nem elég meghallgatni, például ilyen remek kezdeményezések, konferenciák előadásait. A titkos összevető a cselekvéses igazságban rejlik. Abban, hogy egy mezei hétfőn, normál kedden, sima szerdán tudok-e máshogy cselekedni, mint eleddig. Ha a 4p-index csökkenne, a cselekvés nőne, no az már elég jó szint lenne mindannyiunknak.

A konferenciára itt tudsz regisztrálni!

Limpár Imre könyveit is szeretettel ajánljuk figyelmedbe! Ezeket ITT és ITT tudod megrendelni.

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x