Szakértői interjúk

Mikor boldogít az oxitocin? – és miért nem…

2022.03.12 10.33 Írta: PPNP
boldogság világnapja
konferencia
oxitocin
pozitív gondolkodás
pozitív szülő
utak egymáshoz

Prof. Varga Katalin pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszékének vezetője „Mikor boldogít az oxitocin? – és miért nem…” címmel tart előadást az Utak egymáshoz című online konferencián, amelyet a Boldogság Világnapján, március 20-án tartunk. Előadása kapcsán beszélgettünk.

Miért fontos számára ez a téma, amit márciusban megoszt a konferencia résztvevőivel? Van személyes indíttatás is önben a téma iránt?

Mert mindannyiunkat érint: a SzüléSzületéS minősége meghatározza az életünk számos vonatkozását, ezen belül azt, milyen bizalommal lépünk kapcsolatokba.

Mit gondol, mik a legfontosabb összetevők egy boldog párkapcsolatban? Mi az, ami egészen biztosan nem hiányozhat az emberekből ahhoz, hogy működjön?

Odafigyelés, a másik szempontjainak ismerete, figyelembevétele. Gyengédség, türelem.

Bizonyos szempontból a covid megtépázta, más szempontból megerősítette a kapcsolatainkat. Ön szerint lesz covid előtte és covid utáni párkapcsolati minta/probléma? Vagy ezeken a mintázatokon a pandémia alapvetően nem változtatott?

Véleményem szerint a COVID ezen a területen is kiélezte, „kihangosította” azt, ami előtte is megvolt. Akik összetartóak, kreatívak, van rugalmasság és tartalék a kapcsolatban: megerősödtek a nehéz időkben. Legyen az párkapcsolat, munkahelyi közösség vagy család.

Mit gondol, mi lesz az aktuális téma 2023 márciusában a Boldogság konferencián?

Hogy hogyan jutottunk túl ezen a háborús válságon….

Ha lehetne 3 kívánsága, amivel jobbá tehetné az emberek közötti viszonyokat, akkor mi lenne az? Több empátia? Kevesebb gyűlöletbeszéd? 

Mindenkit olyan méltósággal fogadjunk erre a világra, hogy érezze: fontos az érkezése, szeretettel vártuk. Ezek az alapvetések sokaknál elmaradnak, pedig a természetes, nem technologizált SzüléSzületéS ilyen hangvételű. Ragyogó boldogsággal kellene minden anyának-párnak magához ölelnie a gyermekét. Ezt kívánom, háromszoros erővel.

Az ingyenes online konferenciára itt tudsz regisztrálni!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x