Gyökerek és szárnyak

REMÉNYT ADNI

2022.03.02 18.12 Írta: PPNP
adomány
pozitív gondolatok
pozitív nevelés
remény

Mindannyiunkban sürgetően van jelen a tenni vágyás, emellett pedig mindannyian küzdünk a bizonytalanság, a félelem, a kiszolgáltatottság, a frusztráció és a tehetetlenség, fenyegetettség érzéseivel is. Nagy Eszter, a Pozitív Nevelés Program koordinátora osztja meg velünk azokat a gondolatokat, amelyekkel mentálisan is segíthetünk – önmagunknak és másoknak - ebben a helyzetben.

Nekünk felnőtteknek, akikre gyerekeket bíztak, és akár a szülői, akár pedagógusi szerepünkben feladatunknak tekintjük azt, hogy megtartsuk őket ebben a helyzetben, korosztályuknak megfelelő módon szóljunk hozzájuk az Ukrajnában folyó helyzetről, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy önmagunk mentális egészségének tudatos gondozása elsődleges feladatunk. A kettő persze nem választható el egymástól, bölcsesség és türelem szükséges ahhoz, hogy egyensúlyt találjunk a kifelé és az önmagunk felé megnyilvánuló gondoskodás között. Ez utóbbival kapcsolatban szeretnénk megosztani néhány szempontot.

A sűrű hétköznapokban most még fontosabb, hogy szánjunk időt rá, hogy önmagunkhoz kapcsolódjunk! Fordítsunk figyelmet arra, hogy megfelelő módon kivezessük vagy másokkal megosszuk a bennünk felgyülemlett szorongást, félelmet, a saját bizonytalanságunkból fakadó tehetetlenség és bénultság érzést.

Mindannyian másként reagálunk a hírekre, az újabb és újabb (fél)információkra, ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a környezetről, a ránk bízottakról, akár menekültekről való valamilyen fajta gondoskodás mellett ne szoruljon ki az önmagunkról való gondoskodás sem.

pihenés

Minél inkább ki tudjuk alakítani ennek az öngondoskodásnak az eszközeit, momentumait, minél inkább képesek vagyunk megteremteni az önmagunkra figyelés pillanatait a hétköznapok feszítő, aggasztó sűrűségében, annál stabilabban és megtartóbb módon tudunk jelen lenni a környezetünk, a ránk bízott gyerekek (és felnőttek) számára. 

Mit tehetünk önmagunkért és másokért ebben a helyzetben?

Íme néhány terület és ötlet:

  • Önegyüttérzés - Miközben együttérző módon viszonyulunk a körülöttünk zajló események szereplőihez, magunknak is fontos megadni az együttérzés ajándékát, amelyen keresztül engedélyt adhatunk a bennünk lévő feszültségek, összetett, feszítő érzések megélésére. Olyan módon legyünk jelen saját magunk számára, mintha a legjobb barátunk számára lennénk jelen egy nehéz helyzetben
  • Fizikai jóllét - Figyeljünk fokozottan a testi egészségünkre, erőnlétünkre, támogassuk a szervezetünket megfelelő táplálékkal, elegendő mozgással, folyadékkal és rendszeresen törekedjünk a nyugalom megteremtésére.
  • Természetközeliség - Kapcsolódjunk gyakran a természethez, lehetőleg társaságban, barátokkal, családdal, bennünket is emelő és feltöltő közösségben. 
  • Határok tiszteletben tartása - Tudatosítsuk és tartsuk/tartassuk tiszteletben saját határainkat, kereteinket. Ugyanígy tartsuk tiszteletben mások határait is.
  • Mentális öngondoskodás - Nagyon sok szinten terheljük az agyat a jelen helyzetben. Fontos beiktatni a tehermentesítésre is olyan tevékenységeket, amelyek segítenek: rendszeres séta, alkotó tevékenység, hobbi, kerti munka, játék, mozgás, valamilyen önfeledt tevékenység, ahol meg tudjuk élni az elengedettséget. 
  • Mindfulness, meditáció - A rendszeresen végzett mindfulness gyakorlatok, a rendszeres meditáció és a relaxációs technikák mind segítenek bennünket a jelen pillanatban lenni és lecsendesíteni a sokféleséget, külső zűrzavart. 
  • Elakadás esetén, vagy ha azt érezzük, túlnyúlik rajtunk a probléma, akkor fontos segítséget kérni, akár szakemberhez fordulni
  • Érzelmi öngondoskodás - Kiemelten fontos nem csak az érzelmek megélése, kifejezése (ezt is lehet többféle formában, verbális és akár nonverbális eszközökkel, vagy egy jó beszélgetés keretében), de a pozitív érzelmek keresése, a pozitív érzelmi állapotok megteremtése annak érdekébe, hogy a kibillent egyensúlyi állapoton picit javítsunk. Fontos tudatosítani, hogy bár a negatív érzések felhangosodnak, és sokkal több van most ebből a világban, de nem csak ez van, és mindig dönthetünk arról, hogy észrevesszük-e azt a jót, azt az örömforrást, azokat az apró dolgokat is, amik átmelegítik a szívünket, amik mosolyt csalnak az arcunkra. Érdemes a humort is aktiválni, mint eszközt, és a segítségével könnyedséget csempészni az amúgy sokszor nyomasztó és lehúzó hírekkel beárnyékolt napjainkba.
ölelés (1)
  • Öngondoskodás a kapcsolatainkon keresztül - Kiemelten fontos az építő és megtartó, békét teremtő, békére épülő kapcsolatokat keresni, táplálni és önmagunkra is úgy tekinteni, mint akik mások számára lehetünk ilyen emberek. 
  • Spirituális öngondoskodás - Ha úgy érezzük, hogy a világban zajló események még inkább felerősítik bennünk a spirituális részünkkel való kapcsolódást, akkor lehetőség van rá, hogy aktív választ adjunk erre a bennünk lévő megmozdulásra. Ez történhet imádságon, meditáción keresztül, vagy valamilyen kezdeményezésbe való csatlakozás által.

Amikor kitört a háború, az egész ország egy emberként mozdult meg és sietett a menekült gyermekek, idősek, nők és férfiak megsegítésére. Minden önkéntes munkára, jó szóra, adományra szükség van. Csokorba gyűjtöttük azokat a szervezeteket, akiknél óráról-órára lehet tájékozódni, hogy éppen hogyan, milyen önkéntes munkával vagy adománnyal tudsz segíteni. Természetesen ez csak néhány szervezet, csoport a több ezer segítőből, akik ezekben a percekben is azon dolgoznak, hogy az otthonukból menekülni kényszerülő embertársainkat reménnyel lássák el.

adomány (1)

Facebook csoportok

Ezeken felül számtalan Facebook-csoport alakult az ukránok és a kint élő magyarok megsegítésére, ahol ruhák és szállás mellett meleg étel lehetőségeket nyújtók, fuvart vállalók és tolmácsok is jelentkezhetnek.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x