Taní - tani

Vizsgadrukk, stressz: Hogyan éljük túl a felvételit a világjárvány idején?

2021.01.11 18.00 Írta: Morvai Dóra
Morvai Dóra
pozitív pedagógia
vizsgadrukk

Vizsga: Van ennél ijesztőbb szó egy gyerek számára? Megkérdeztük, és nem találtunk még olyan diákot, aki ne érezte magát idegesnek a felvételije miatt.

Ebben az évben van egy második akadály: a koronavírus.

Mi tanárok és a szülők kísérjük ezen az úton a gyerekeket, támogatjuk őket, próbálunk segíteni a felkészítésben és a vizsgadrukk leküzdésében.

Sok teher nehezedik a jelenlegi helyzetben a gyerekekre: tanuljanak, készüljenek a vizsgára, álljanak helyt az iskolában, hiszen fontos a félévi bizonyítvány is, figyeljenek a szabályok betartására, tartsanak távolságot, hordjanak maszkot, és lehetőleg ne találkozzanak nagyszüleikkel, barátaikkal. Szükségük lenne arra, hogy a szüleiken és a tanáraikon kívül a saját korosztályukkal is megoszthassák a gondolataikat, problémáikat, és ennek lehetősége jelenleg eléggé korlátozott.

Egy normális helyzetben is rettegett napként tekintenek a felvételi napjára.

Ez a helyzet tele van bizonytalansággal, ma pedig a mindennapi felkészülés is tele van stressszel: hiányozhat az iskolából a pedagógus, a diák, sajnos az egész osztály karanténba kerülhet, sok a pótolnivaló, elmaradnak az előkészítő órák, nem lehet különórákra járni……

vizsga2

Hogyan lehet sikerrel venni ezt az akadályt?

Megpróbáljuk lelkileg is támogatni a gyerekeket, egy kicsit csökkenteni a rájuk nehezedő teher súlyát. A rendszeres tanulás mellett jó tanácsokkal igyekszünk segíteni őket:

  • Készüljetek- amennyire lehetséges rendszeresen, dolgozzatok egy terv alapján, amelyet mindenki magának, a saját igényei és elképzelései alapján állíthat össze!
  • Fontos a helyes időbeosztás!- Ne kapkodjatok az utolsó napokban, percekben, ha hetente, naponta szántatok időt az ismétlésre, nem lehet baj!
  • Néha szükség van a kikapcsolódásra, játékra és a pihenésre is! Ne járjon az eszetek folyton a felvételin!
  • Mi lesz, ha…..- Persze, fel kell készülni arra is, hogy nem minden úgy sikerül, ahogy elterveztétek: lehet rossz napotok, lehet olyan kérdés is, amire nem tudjátok a választ…. A világ nem fog összedőlni, másnap is sütni fog a nap. Sok múlik ezen az eredményen, de azért nem ezen az egy délelőttön dől el a sorsotok….
  • A biztonság kedvéért legyen B terv is!
  • Izgultok, ez természetes, az lenne a furcsa, ha nem így lenne. De tartsatok mértéket: Az egészséges izgalom segíthet, a vizsgadrukk előhozhat olyan tudást is a fejetekből, amiről magatok sem tudtátok, hogy tudjátok. De ha túlságosan nagy a stressz, ez gondot is okozhat: még az sem fog eszetekbe jutni, amit számtalanszor átnéztetek és gyakoroltatok.
  • Közvetlenül a vizsga előtt csak vegyetek egy mély levegőt, és koncentráljatok. Minden ki fog tisztulni a fejetekben, csak figyeljetek magatokra. Ebben segíthet, ha a vizsga előtt nem csak tanultok, hanem hagytok időt a legrosszabb forgatókönyvek száműzésére és pozitív gondolatokkal töltitek fel magatokat.

Ebben mi tanárok sokat segíthetünk a diákjainknak.

A felvételi időszak a lelki támogatásról is szól, szükségük van a diákoknak és a szülőknek is arra, hogy tisztában legyenek a tudásukkal, felkészültségükkel, és azzal, hogy ez valószínűleg milyen típusú középiskolára lesz elegendő.

vizsga3

A célunk csak az lehet ebben az időszakban, hogy azt erősítsük meg a gyerekekben, mi az, amit tudnak, és nem azt, mi az amit nem.

Nem vehetjük el az önbizalmukat, ne most legyünk kíváncsiak arra, mit nem tud, most az a fontos, hogy mit tud.

Vékony jégen táncolunk- nem tudunk igazán jót tenni, hiszen az sem jó, ha elhitetjük a diákjainkkal, hogy minden akadályt le tudnak győzni, mindenre képesek, de az önbizalmukat sem vehetjük el azzal, ha elbizonytalanítjuk őket.

Fontos, hogy reálisan értékeljük a teljesítményt.

Mit gondolnak erről a gyerekek?

Sokszor rosszul éreztem magam, igen. Emellett gyakran gondoltam a vizsgafelkészülés teljes szakaszában, hogy túl keveset tanulok, de utólag örülök, hogy időt szántam magamra. Mert a végén ülhetek a vizsgán és minden kérdést tudok, de ha stresszelek és kikapcsolok, akkor is kudarcot vallok. Úgy gondolom, hogy a belső érzéseimnek és a tudásomnak is igaznak kell lennie.

Mi idegesít a legjobban a vizsga előtti időszakban?

Világos: az osztálychat. Amint az emberek megosztották pánikjukat vagy kérdéseiket, én is pánikba estem.

Jó dolog, ha virtuális formában megoszthatják egymással a gyerekek a gondolataikat, de hamar pánikba eshetnek, ha azt olvassák, mások mennyivel többet készülnek, mennyivel többet tudnak… Nem látunk bele ezekbe a csoportokba, de egy jó beszélgetéssel oldhatjuk a stresszt, levezethetjük a feszültséget akár az osztályfőnöki órán, akár egy tanítási óra ellopott 5 percében.

Mivel segíthetünk még? Mit mondanak azok a diákok, akik már túl vannak ezen a napon, és sikerrel vették az akadályt?

Azt mondták, hogy nem szabad ennem semmi zsírosat vagy bármit. Valójában a vizsgák előtt alig ettem valamit, csak gyümölcsöt és zöldséget. De előző nap egy hatalmas pizzát ettem osztálytársaimmal, és ez volt a valaha volt legjobb döntés!

Mit tanácsolnak a diákok azoknak, akik most mennek felvételizni?

Próbáljon meg jól felkészülni, de a legjobb felkészülés sem lesz elég, ha elveszti a fejét az izgalomtól. Szerintem az pozitív érzéseknek nagy szerepe van - tehát higgyen magában!

Sikeres időszakot kívánunk mindenkinek, és ne feledjétek: A vizsgadrukk nem rossz, mert ez a legjobb teljesítményre késztethet Benneteket de a pánikot mindenképpen kerüljétek!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x