Gyökerek és szárnyak

3 tipp a boldog családi élet kiépítéséhez

2023.03.07 09.26 Írta: PPNP
család
erősségek
erősségközpontú oktatási program
karaktererősségek
szülő-gyerek kapcsolat
szülőség

Mitől lesz boldog a családi élet? Mások fotóit nézegetve talán úgy érezzük, hogy a csodás közös programokon vagy néhány külsőségen múlik, azonban a titok nem ebben van. De akkor miben? Modern pszichológiai kutatások szerint a családi harmónia megteremtésének kulcsa a karaktererősségekben rejlik. Mit kell tudnunk erről? Ezt foglaltuk össze ebben a cikkben.

A karakter erősségei olyan egyetemes, pozitív tulajdonságok, amelyek minden emberben megtalálhatók, a gyermekektől a felnőttekig. Ezek olyan személyiségjegyek, mint pl. a szeretet, a tisztesség, a bátorság és a remény. A kutatások szerint azok az emberek, akik ismerik és használják a karaktererősségeiket, boldogabbak, magabiztosabbak és rugalmasabbak.

3 stratégia az erősségeken alapuló szülői magatartás gyakorlásához

Szülőként a saját erősségeink felfedezése és gyermekünk erősségeinek ápolása az egyik legnagyobb ajándék, amit adhatunk gyermekünknek. A karaktererősségeinkre való fókuszálás lehetőséget biztosít arra, hogy értékeljük és ünnepeljük mindazt, ami a legjobb bennünk.

Soha nem lehet túl korán vagy túl későn elkezdeni, hogy kapcsolatainkat az erősségek mentén menedzseljük. A gyerekek már nagyon korán felfedik a legjellemzőbb erősségeiket azon keresztül, amit mondanak, ahogyan éreznek és azokon a tevékenységeiken keresztül, amelyeket élvezettel csinálnak. A VIA Karakterintézetének felnőttekre és fiatalokra kidolgozott tesztje (mely magyar nyelven is elérhető), segíthet az erősségek azonosításában - és megmutatja, hogy hogyan támogathatod az erősségek használatát saját magadban és gyermekedben.

De összegyűjtöttünk néhány egyszerű stratégiát is, amik segítségedre lehetnek, hogy a mindennapi életben egyre inkább erősségfókuszú családi kultúrát teremts.

online_magazin_fokep (744 × 500 képpont) (3)

1. VEDD ÉSZRE AZ ERŐSSÉGEKET A MINDENNAPI ÉLETBEN ÉS ÉRTÉKELD ŐKET

Ahhoz, hogy meglássuk az erősséget, tudnunk kell, hogy mik is azok. Szerencsére a normál, mindennapi viselkedésünk tele van működő karaktererősségekkel.

Szülőként például a gyerekek reggeli ébresztése, öltöztetése, megetetése és iskolába indítása minden reggel olyan erősségeket igényel, mint a szeretet, az óvatosság és a kitartás. Ezeket te gyakorlod minden áldott reggel, és jár az elismerés érte neked! Hiszen minden nap megtalálod az erősségek megfelelő kombinációját, hogy a rutintevékenységek (viszonylag) zökkenőmentesen működjenek.

Ha a gyermeked pl. a vacsoráról kérdezősködik, dicsérd meg kíváncsiságát. Amikor új ételeket próbál ki, emeld ki a bátorságát. Keresd meg azokat a pillanatokat a nap folyamán, amikor igazán jó formában van, és szóban is hangsúlyozd ki azokat az erősségeket, amelyeket éppen aktívan használ.

2. A HASONLÓSÁGOK ÉS SZINERGIÁK FELNAGYÍTÁSA

A közös karaktererősségek nagyszerű összekötők. Csináljátok meg együtt a karaktererősségek tesztet és keressétek meg a közös pontokat!

Találj ki olyan dolgokat, amit mindketten élveztek, és ami aktiválja a közös erősségeiteket. Pl. tanuljatok meg sakkozni (a tanulás szeretete), nézzetek meg egy sporteseményt (csapatmunka), vagy olvassatok el közösen egy könyvet (szeretet).

A változás időszakai, például az iskolába való visszatérés a nyári szünet után vagy egy nehéz helyzet kezelése tökéletes alkalom lehet arra, hogy a gyermek olyan tulajdonságaira, képességeire összpontosítsatok, amelyekben hitelesnek és magabiztosnak érzi magát.

3. FEDEZD FEL GYEREMEKED EGYEDI ERŐSSÉGEIT

Ahogy a közös erősségek lehetőséget adnak a kapcsolódásra, úgy az egyedi erősségek a tanulásra teremtenek alkalmat. Fedezd fel azokat az erősségeket, amelyek gyermekednél intenzívebben vannak jelen, nálad viszont nem jönnek olyan könnyen.

Talán gyermeked természet iránti szeretete elősegíti majd, hogy te is nyitottabbá válj a szép dolgok iránt, vagy az egyedi öltözködési stílusa inspirálja majd a saját kreativitásodat. Hagyd magad szabadon vezetni az új élethelyzetben!

Emellett légy tisztában a potenciális "feszültségkeltő" helyzetekkel – vagyis amikor egy erősség nálad intenzívebben jelenik meg, de a gyermekednél meg pont hiányzik! Például egy kitartó szülő frusztráltnak érezheti magát, amikor a gyermeke könnyen feladja egy feladat elvégzését. Gondold át, hogy egyéb erősségek, például a szeretet vagy a perspektíva hogyan segíthetnek a helyzet kezelésében!

A családi dinamika erősítése

A jellem erősségeinek családon belüli felfedezése olyan környezetet teremt, ahol mindenkinek a legjobb tulajdonságait veszik észre és ezek alapján értékelik. A kapcsolatok akkor virágoznak, ha a jót keressük egymásban. És az előnyök nem állnak meg itt!

Az erősségek aktiválása pozitív felfelé irányuló spirált hoz létre. Csökkentheti a stresszt, fokozhatja a boldogságot, és növelheti a tanulmányi és szakmai teljesítményt.

Végső soron, erősségeken alapuló szülőként nem csak egy boldog otthoni életet építesz, hanem megtanítod gyermekednek az egész életen át tartó jólléthez szükséges készségeket.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány immár 3 éve kínálja oktatási intézmények részére az Erősségközpontú Oktatási Programját, mely Magyarország első, tudományosan megalapozott karaktererősség-fejlesztő programja óvodáknak és iskoláknak (http://ekop.hu).

Az egész tanévre szóló programban a gyerekek és pedagógusaik együtt fedezhetik fel saját erősségeiket és hozhatják ki magukból a lehető legtöbbet. Érdeklődj, hogy gyermeked óvodájában, iskolájában elérhető-e Erősségközpontú Oktatási Program! Ha nem, mutasd meg ezt a cikket az intézményben!

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x