Fejlesztő játékok

Szupererő színező – Lépj be a Szupererők Birodalmába!

2021.02.25 07.30 Írta: PPNP
fejlesztő játék
pozitív nevelés
pozitív szülő
színező
szupererő

A Szupererő színező játékosan, kreativitásukat fejlesztve vezeti be a gyermekeket a Szupererők Birodalmába.

A legkisebbek a színező segítségével felfedezhetik a bennük rejlő erősségeket, melyek használatával igazi Szuperhősökké válhatnak.

A pozitív pszichológia azt a hipotézist fogalmazta meg, hogy egészségesen és hatékonyan működik az a személy, aki képes arra, hogy többnyire az erősségeit használva feleljen meg az alkalmazkodási követelményeknek. A VIA intézmény irányítása alatt (Values in Action nonprofit szervezet), Martin Seligman és Christopher Peterson egy kutatást vezetett, amelyben több mint 50 kutató vett részt a világ minden tájáról, hogy megalkossák azt az univerzális nyelvet, amely azt fejezi ki, mi a legjobb az emberekben. Az eredmény egy 24 karaktererősségből álló lista lett.

A karaktererősségek a személyiségünk azon pozitív jellemvonásai, amelyek a saját javunkra és mások javára válnak.

szín_1

Akárcsak a Pozitivity Szupererő kártyajáték , ez a színező is a VIA Intézet 24 erősségből álló rendszerét használja fel.

Lapról lapra ezekkel az erősségekkel ismerkedhetnek meg a gyermekek.

Minden erősséget egy kiszínezhető kép tesz a gyermekek számára elképzelhetővé, megfoghatóvá.

Ezek a képek már ismerősek lehetnek a Pozitivity Szupererő kártyalapjairól. Ezek segítségével szülőként, pedagógusként beszélgethetünk a gyerekekkel az erősségek fontosságáról, megjelenési lehetőségeiről, mikor, milyen szituációban használhatjuk őket, miben segít ez számunkra, miben segíthetünk az erősség segítségével másoknak.

szín_2

Minden kép alatt egy rövid, ritmusos erősségmondóka található, amelyek segítségével verbálisan is közelebb hozhatjuk az erősségeket a gyermekekhez.

A versecskék ritmusossága, játékossága segít, hogy minél közelebb kerüljenek hozzájuk az erősségek a szavak szintjén is, hogy egyre természetessebben használhassák azokat a mindennapjaikban is. Az erősségeket megtaníthatjuk a gyermekeknek, eljátszhatjuk őket, kisebb mozdulatokat tanulhatunk hozzájuk, hogy minél játékosabbá tegyük számukra.

szín_3

Próbáld ki!

Tanítsd meg a gyermekednek a következő erősségmondókát úgy, hogy minden sort egy mozdulattal kísérsz:

Szeretek nevetni, (húzd az ujjaiddal mosolyra a szádat)

Bolondosnak lenni, (bolondozz, rázd a kezeidet a fejed mellett)

S ezzel másokat is boldogabbá tenni. (öleld meg a gyermekedet vagy öleljétek át magatokat)

Játékosan élni – (szökdécseljetek, táncikáljatok, vagy csak a kezeitekkel karikázzatok, tapsoljatok)

Ez a küldetésem, (mutasd fel a mutatóujjad, mint aki valami nagyon fontosat akar mondani)

Humor, játékosság az én erősségem. (ezt a sort gyorsan mondd, és közben csikizzétek meg egymást)

Minden erősségnél helyet kapott egy alkotói keret is, amelybe a gyermekek saját maguk rajzolhatnak, alkothatnak bármit, ami az adott erősségről nekik az eszükbe jut.

Lerajzolhatják saját magukat, ahogyan az adott erősséget használják egy helyzetben, lerajzolhatják egy példaképüket, valamelyik családtagjukat, barátjukat, egy mesehőst, akire jellemző az adott erősség. Lerajzolhatják egy álmukat, vágyukat, céljukat, aminek eléréséhez az adott erősség fejlesztésére, használatára lehet szükségük.

szín_4

A színező az ovis és kisiskolás korosztálynak készült. Szívből ajánljuk olyan ovis csoportoknak, alsós osztályoknak, ahol a pedagógusok erősségfókuszú nevelést alkalmaznak, odafigyelnek a gyermekek erősségeire, és ezek mentén foglalkoznak velük, ahol igyekeznek a gyermekeknek is megtanítani az erősségek fontosságát, erősségeik alkalmazásának módját.

Ezen kívül szeretettel ajánljuk még olyan szülőknek, akik szintén törekszenek arra, hogy gyermekeik erősségeik segítségével kibontakoztassák önmagukat.

szín_5

Azok a szülők, akik mélyebben megismerik az erősségek világát, önmaguk fő erősségeit, elmélyülnek az erősségfókuszú gyermeknevelésben, azt jelzik vissza, hogy nem is tudják, hogyan élhettek eddig enélkül a tudás nélkül. Hiszen az erősségfókusz egy újfajta látásmódot is magával hoz, amely segítségével könnyebben kapcsolódhatunk önmagunkkal, gyermekeinkkel és a körülöttünk élőkkel is, és megtanuljuk a másikban a hiányosságai helyett az erősségeit felfedezni.

Ez egy olyan képesség, amely az élet minden területén segítségünkre lehet.

Te tudod, melyek a gyermeked fő erősségei? Vagy ha pedagógus vagy, ismered a csoportodba járó gyermekek fő erősségeit?

Itt az idő, hogy megismerd ezeket és megismertesd a gyermekekkel is! Szerezd be a Szupererő színezőt, és ismerkedjetek meg a bennetek rejlő erősségekkel!

Ha tetszik a színező, itt tudjátok beszerezni!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x