Mit tanulhatnak a felnőttek a gyerekektől? (ajánló)

Adora Svitak csodagyerek, aki hétéves kora óta blogol és novellákat ír, a Flying Fingers című könyv szerzője. Adora Svitak szerint a világnak „gyerekes” gondolkodásra van szüksége: merész ötletekre, vad kreativitásra és különösen optimizmusra. A gyerekek nagy álmai nagy elvárásokat érdemelnek, kezdve azzal, hogy a felnőttek hajlandók tanulni a gyerekektől.

Szakadék vagy átlépés

dr. Bakonyi Anna Brunszvik Teréz díjas pedagógiai szakértő. Pályafutását óvónőként kezdte, majd óvodapedagógus jelölteket és a felnőttképzésben hallgatókat tanítva, több mint 20 éven át volt jelen a felsőoktatásban, mind elméleti pedagógiai tárgyak oktatásával, mind pedig a gyakorlati képzéssel. A II. Pozitív Pedagógia és Nevelés Konferencia előadója. Vele beszélgettünk.

„Szívügyem az iskola”

Az Encsencs – Penészlek – Nyírvasvári Általános Iskola igazgatónőjének levelét közöljük a Boldogságóra programmal kapcsolatos tapasztalatairól.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x

Pozitív Fegyelmezés nagyszülőknek

Bari Zsuzsanna, Pozitív Fegyelmezés tréner osztja meg velünk tapasztalatait nagyszülőknek szóló tanfolyamáról.

Mit tanulunk az online oktatásból?

Daphne Koller professzor a legjobb egyetemeket buzdítja arra, hogy a legérdekesebb kurzusokat, anyagokat ingyen tegyék közzé online. Nemcsak egyfajta szolgálatként, hanem a tanulás kutatásának érdekében is. Mi történne ha magas színvonalú oktatást tudnánk ajánlani ingyen, mindenkinek a Földön?

Tanulni, hogy szabad lehessek

Shameem Akhtar író, szociális munkás, a tanári doktoriján dolgozik, és gyakran közreműködik fontos társadalmi kérdések tanulmányozásához kapcsolódó kutatásokban, tanulmányokban. A szociális szolgáltató szektor rangos szervezeteinek zászlaja alatt aktívan részt vesz a tanárok, a gyermekek, a nők és a társadalom más szegmenseinek képzésében az oktatás, az egészségügy, a megélhetés és a katasztrófavédelem területén.
Előadása a szabadságról szól.

Az erősségeinkre való összpontosítás

Mi van, ha a sikerhez vezető út egyszerű és mindannyiunk számára elérhető? Wendelin Slusser a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem oktatója az erősségekről tart előadást.

Nyári könyvajánló – Lukács Elvira: Örömvár

Gyerekeknek szóló könyvajánlónkat most Doltea Enikő, pszichológus, pszichopedagógus készítette.

Együtt az elfogadásért

A gyermekkori barátságok, amellett, hogy meghatározó jelleggel bírnak a későbbi társas kapcsolatok kialakításában, az életkor korai szakaszaiban is hatással vannak a személyiségfejlődésre, önértékelésre, énképre, érzelmi életre és egyben az iskolai teljesítményre is. A gyermekek különböző kontextusokban szabad idejüket barátaikkal töltik, akik sokszor kerülnek ki az osztálytársak köréből. Hasonló fontosságú azoknak a gyerekeknek a helyzete, akik először mennek óvodába, iskolába és hirtelen új közösségbe kerülve, új kihívásokkal, szabályokkal szembesülnek. Erről osztja meg velünk gondolatait Doltea Enikő.

Jennifer Senior: A boldogság, mint nevelési cél nagyon magasra teszi lécet

Jennifer Senior író, a New York Magazin szerkesztője azt kutatja előadásában, hogy vajon miért ilyen szorongással teli érzés szülőnek lenni? Meglátása szerint szerepe lehet ebben annak, hogy a modern, középosztálybeli szülők célja, – hogy boldog gyerekeket neveljenek – annyira megfoghatatlan.

Randolph M. Nesse: Rossz érzések jó okkal

Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus, adjunktus a Boldogság Világnapi konferencia előadója most nyári könyvajánlónk keretében hívja fel a figyelmet a Rossz érzések jó okkal című könyvre.

„A feltétel nélküli anyai szeretet az, ami az anyaméhben belénk kódolódik.”

Mészáros László a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a Pedagógiai Kar Pedagógusképző Intézetének vezetője. Teológus és a neveléstudományok doktora. Egyik szenvedélye az utazás, amelyet összeköt a bizánci és a pravoszláv liturgia tanulmányozásával is. Másik szenvedélye pedig a budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) templomban való orgonálás. A szeretetről szóló, a Pozitív Pedagógia Campus keretében megosztott gondolatait adjuk itt közre.

Akik széthúzzák a függönyt

Az Ember a filmben, Kapitány-Fövény Máté videósorozata Hatalmas kis szerepeink című epizódja azokkal a felvett szerepeinkkel foglalkozik, amely legtöbbünk életét a leginkább meghatározza. Teszi ezt úgy, hogy közben az HBO két népszerű sorozatát, a Hatalmas kis hazugságokat és a Tudhattad volna című minisorozatot elemzi. A klinikai szakpszichológus, adjunktussal a Boldogság Világnapi konferencia előadójával beszélgettünk.

Sara DeWitt: 3 félelem a gyermekek képernyő előtt töltött idejéről – és arról, hogy miért nem igazak

Sara gyermekmédia szakértő. A digitális térben végzett munkáját először Mister Rogers televíziós megközelítése ihlette. Arra törekedett, hogy minden gyermek különlegesnek érezze magát ezen az új médiumon keresztül, elképzelése az, hogy minden egyes interakciót játékkal, közvetítést és lehetőséget kínál a gyermekek, a szülők és a tanárok számára az új felfedezések megtanulására és örömére.

Nyári könyvajánló Sonja Lyubomirsky : Boldogságmítoszok

Lyubomirsky 2008-ban jelentette meg nagy sikerű, „Hogyan legyünk boldogok? Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben” című könyvét. Ezt ajánlja most Galambosiné Honfi Anita, pedagógus.

Colin Powell: A gyerekeknek rendszerre van szüksége

Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, a fegyveres erők vezérkari főnöke, nemzetbiztonsági taácsadó. De hogyan érte el a fiatal Powell, a jamaicai bevándorlók gyermeke a Védelmi Minisztérium legmagasabb katonai pozícióját? Szeretettel ajánljuk előadását.

Nyári könyvajánló Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Galambosiné Honfi Anita pedagógus szerint Dr. Orvos-Tóth Noémi könyvét kötelező olvasmányként adhatnánk fel minden pedagógusnak és végzős diáknak.

„Mindig újat és újat ad a program.”

Dávidné Kovács Ildikóval, a Pozitív Nevelés Programban résztvevő édesanyával beszélgettünk arról, hogy milyenek a tapasztalatai a programmal kapcsolatban és hogyan hasznosítja az ott tanultakat három gyermeke nevelése közben.